Ръст в добивите на зеле, домати и пипер. Ще се свие ли вносът?

Производството на круши, праскови и ябълки е с между 59,7% и 93,7% над миналогодишното

Ръст в добивите на зеле, домати и пипер. Ще се свие ли вносът? | StandartNews.com

Производството на зеле бележи ръст от 71,4% спрямо година по-рано. До голяма степен това е в резултат на изпреварващия темп на реколтиране на площите през настоящата кампания, сочи последният оперативен анализ за основните култури на Министерство на земеделието, пише "Марица".

При комбинация от повече реколтирани площи и по-високи средни добиви продукцията от полски домати и пипер е съответно с 30,8% и 43% над отчетената по същото време на 2020 г.

Засега прибраните количества дини, краставици, картофи и пъпеши, отглеждани на открито, изостават в границите от 12,5% до 30,9% на годишна база. От началото на годината досега в оранжериите са произведени със 7,6% повече домати в сравнение с аналогичния период на миналата година и с 2,8% по-малко краставици.

Анализът показва още, че на този етап производството на круши, праскови и ябълки е с между 59,7% и 93,7% над миналогодишното. Това е свързано както с по-големия размер реколтирани площи до момента, така и с повишените средни добиви (с изключение при ябълките).

Предстои да видим дали при тези добри добиви ще се намали вносът на плодовете и зеленчуците.

Прибраните до момента количества сливи, кайсии и малини са от 5,7% до 22,8% по-малко на годишна база. През последната седмица започна реколтирането на масиви с десертни лозя.

Към 18 август продукцията от лавандулови насаждения е със 17,4% под нивото отпреди една година, поради съчетание от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай