Роснефт сключи сделка с Китай за 270 милиарда долара

Роснефт сключи сделка с Китай за 270 милиарда долара | StandartNews.com

Санкт Петербург. Руската държавна петролна компания Роснефт се е съгласила да удвои доставките на петрол за Китай, в сделка на стойност $ 270bn (£ 175 млрд.) в продължение на 25 години.

Съгласно условията на сделката, Роснефт ще предостави 300 000 барела петрол на ден в Китай, като се започне през 2015 година.

Това е още един знак, че Русия - най-големият производител на петрол в света - се фокусира върху Азия, не Европа, като основен партньор за бъдещето.

Роснефт ще получи 70 милиарда долара авансово, каза руският президент Владимир Путин.

Председателят на Роснефт Игор Сечин заяви пред репортери в Санкт Петербург, че сделката за доставката ще бъде една от най-големите в историята на страната.

Първоначалните плащания ще бъдат особено добре дошли за Роснефт, чийто дълг нарасна, след като тя  придобил англо-руския производител TNK-BP за $ 55 млрд. през октомври 2012 година.

Според рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс, Роснефт е изправена пред големи падежи дълг от $ 6.6 млрд. през 2013 г., $ 15.9 млрд. през 2014 г., и $ 16.2 млрд. през 2016. Китайското финансиране ще облекчи това натоварване значително.

В момента Русия изнася около 4,4 милиона барела петрол на ден, като на азиатските пазари се падат 17% от това количество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай