Родното вино със 150 златни отличия

Родното вино със 150 златни отличия | StandartNews.com

До края на седмицата ще изплатим 143 млн. лв., каза министър Танева

150 златни отличия за 2015 г. са спечелили българските вина на международни фестивали, дегустации и панаири. Това съобщи Красимир Коев, председател на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), при откриването на селскостопанското изложение "АГРА 2016" в Пловдив. През миналата година са преработени 195 860 тона грозде, с които са произведени 136 млн. литра вино. По думите на Коев износът на родно вино ще надмине 50 млн. литра, а вътрешната консумация е 100-120 млн. литра. Винарските предприятия у нас са 265.

Българското земеделие отбелязва възходящ тренд в производството на всички отрасли за 2015 г., заяви министърът на земеделието Десислава Танева при официалното откриване на "АГРА". По думите й въпреки трудностите, които срещнаха фермерите през миналата година, се отчита ръст на всички видове животни, с изключение на млечното говедовъдство. "За 2015 г. отчитаме най-висок ръст в биологичното производство, както и увеличение с над 30% на операторите в системата на контрол. При трайните насаждения и зеленчуците също отбелязваме увеличение в производството", каза Танева. Тя съобщи, че в края на тази седмица ще бъдат разплатени още 143 млн. лв. по няколко мерки за директни плащания за необлагодетелствани райони и Натура 2000. "Радвам се, че в рамките на тазгодишната изложба Селскостопанската академия може да предостави на земеделските производители нови сортове и нови технологии, с които да подобрим ефективността си", каза земеделският министър.

Международната селскостопанска изложба "Агра" е най-голямата платформа на агробизнеса в Югоизточна Европа. Нейното 25-то издание в Пловдив ще продължи до 28 февруари. Изложбата е част от мегафорум за агробизнес, храни, вино и туризъм. Той включва 7 изложения, представящи селското стопанство, хранителната и винената индустрия, винения и кулинарния туризъм. В рамките на тазгодишното изложение ще има специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство "БиоАгра" и международна изложба за пчеларство. "Агра 2016" се провежда съвместно с международните изложби за лозарство и винарство "ВИНАРИЯ", за храни, напитки, опаковки и машини "ФУДТЕХ", за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти "ХОРЕКА ПЛОВДИВ" и изложбата "Вкусовете на Италия". Входът е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца, инвалиди и пенсионери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай