Режат бумагите в 320 000 фирми

Идеи за отпадане на правила за работното време разбуниха синдикатите

Режат бумагите в 320 000 фирми | StandartNews.com

Предложения за промени в Кодекса на труда намаляват бумагите в микро- и малките фирми. Дребните предприемачи да не водят правилници за трудовия ред, нито графици за ползване на отпуските и ревизионни книги с констатациите от проверките на контролните органи, иска депутатът от БСП Петър Кънев. Той вече е внесъл в парламента промените в трудовия кодекс, с които се отменят редица разпоредби за дребните предприемачи. "В България има 320 хиляди микрофирми средно с по 1,8 души персонал. Не може да искаме от тях да водят същия обем документация като големите", заяви за "Стандарт" Кънев.

 

Според него за дребните предприемачи не трябва да важат ограниченията за удължено работно време и за непълен работен ден. Сега според КТ удължено работно време не може да се полага повече от 20 дни последователно и повече от 60 дни в годината. При това допълнителният труд трябва да се компенсира с почивка. Работата на непълен ден пък заради намалено производство не трябва да е повече от 3 месеца. "В повечето случаи става дума за фамилни фирми - предприемачът и жена му, нека те сами решат колко да работят", коментира Кънев. Според критериите за малко предприятие обаче в него работят до 50 души и новите правила ще важат и за тях, ако бъдат приети от парламента. Кънев предлага още да отпадне разпоредбата дребните предприемачи да съгласуват със синдикатите всички промени в работното време. Поради простата причина, че в тези фирми синдикати няма.

 

Профсъюзите обаче реагираха остро: "Това е погром над трудовите правоотношения". От КНСБ припомнят, че промените на Кънев съвпадат с предложения на БСК. "Зад фасадата, че се облекчават малките предприятия, се нарушава конституцията", посочиха от КНСБ. В отпадането на трудови норми единствено за микро- и малки фирми те виждат дискриминиране както за работещите в тях, така и за останалите работодатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай