Революция във Фед - Лиза Кук е първата чернокожа жена-председател

Сенатът на САЩ потвърди номинацията за поста, на мнозинството помогна гласът на вицепрезидентката Камала Харис

Революция във Фед - Лиза Кук е първата чернокожа жена-председател | StandartNews.com

Сенатът на САЩ потвърди номинацията за поста председател на американската централна банка - Федералния резерв (УФР, Фед) на Лиза Кук, която става първата чернокожа жена на този пост, въпреки съпротивата на републиканците, предаде Франс прес.

Сенаторите гласуваха с 51 гласа "за" и 50 "против" кандидатката, избрана от президента Джо Байдън, като за постигане на мнозинство помогна гласът на вицепрезидента Камала Харис.

Байдън призова Сената във вторник да одобри номинацията му, тъй като Фед се стреми да се бори с инфлацията. "Никога няма да се намесвам в работата на Фед", каза още Байдън. "Фед трябва да си свърши работата и ще си свърши работата, убеден съм." 

Номинацията срещна силна съпротива. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл дори обвини Лиза Кук, че е прокарала "конспиративни теории" около расизма и полицията.

Лиза Кук е била в екипа от икономически съветници в Белия дом по времето на Барак Обама, но също и в преходния екип на Джо Байдън.

Според нейните поддръжници, тя ще допринесе за нова перспектива за могъщия Федерален резерв.

Лиза Кук е преподавател по икономика и международни отношения в Държавния университет в Мичиган и е посветила голяма част от изследванията си на непроучвания дотогава икономически отпечатък на дискриминацията върху производствения капацитет на най-голямата икономика в света. Има диплома по икономика от Оксфордския университет и докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли. Говори пет езика, сред които френски и руски. Работила е и за възстановяването на Руанда след геноцида от 1994 г.

Отраснала е в югоизточния щат Джорджия, където членовете на семейството й се борели против сегрегацията, а борецът за граждански права на чернокожите Мартин Лутър Кинг бил семеен приятел. Била е едно от първите чернокожи деца, записани в държавно училище и цял живот е събаряла расови бариери.

В родното й място, вместо да бъде разрешен достъпът на чернокожи до обществените басейни, те били разрушени, което е дало повод на специалистката по икономика да проучи последиците от тази дискриминация, която по думите й е забавила развитието на цялото общество, не само това на преките жертви на несправедливостта.

Председателят на Фед Джером Пауъл в момента е временно изпълняващ длъжността след края на мандата му през февруари. Той беше одобрен за това от банковата комисия на Сената с почти единодушно гласуване през март.

Гуверньорът на Фед Лаел Брейнард беше утвърден преди две седмици за влиятелния пост на заместник-председател на Фед с 52 на 43 гласа, припомни dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай