Ремонтират Дунав мост 2 през ноември

От министерството на транспорта отрекоха за дефекти в конструкцията

Ремонтират Дунав мост 2 през ноември | StandartNews.com

София. Дефектите констатирани на моста „Нова Европа" при Видин – Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение бе разпоредена от министерството на транспорта през месец октомври, заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, гласи съобщение от пресцентъра на министерството по повод репортаж на Euronews за сериозни проблеми по Дунав мост 2.

"Нова Европа" е заплашена от разрушение, предаде Euronews, визирайки „Дунав мост 2", свързващ България и Румъния. Откритият неотдавна мост е изграден със сериозни дефекти. Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка, които могат да предизвикат внезапното срутване на съоръжението.

Строителството на моста беше завършено през април 2013, а неговото официално откриване се състоя през юни.

Започва ремонт на пътното платно на моста между Видин и Калафат, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Той се налага заради появили се дефекти по настилката.

Движението по моста е много интензивно, обясни Спасов. На ден по него преминават по 1200 моторни превозни средства. 360 – 400 от тях са тирове. 60 процента от преминалите автомобили са влезли в страната, а 40 % – излезли. Броят на преминалите коли, тирове и автобуси от откриването му до днес приближава 200000 броя.

Заради дефекти на асфалтовата настилка на Дунав мост Видин-Калафат в началото на ноември започва работа по отстраняването им, а движението ще се осъществява само в едното платно. Това каза в инж. Христо Монев, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проекта "Дунав мост Видин - Калафат" и член на Надзорния съвет на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин -Калафат" АД.

Движението по моста няма да се спира, трафикът ще се извършва в двете направления върху платното посока България-Румъния, уточни той.

При такива сложни обекти се появяват неочаквани строителни дефекти, които не са могли да бъдат предвидени и отбелязани на каквото и да било друга конструкция, допълни той.

Към момента слаби места в настилката са се появили и в двете ленти на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката в следствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката.

В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места. Ще бъде въведена временна организация на движението по моста, като трафикът и в двете посоки ще се извършва върху платното посока България – Румъния.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията категорично отрича появилите се в публичното пространство информации, че мостът „може да падне". Невярна е и изнесената информация, че следствие на дефектите е проникнала вода в конструкцията на моста, където са разположени кабели и комуникации. Проверката показа, че на места е проникнала вода, следствие на незатворени технологични отвори в конструкцията, които ще бъдат затворени до края на ноември 2013.

Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще наложи строг контрол по качественото изпълнение на всички действия по тяхното премахване, защото след изтичане на този срок всички бъдещи проблеми ще бъдат отстранявани за сметка на смесеното българо-румънско дружество за експлоатация и поддръжка на съоръжението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай