Събота,

Рекорден ръст на потреблението на ток по празниците

От: Агенция Стандарт -
Рекорден ръст на потреблението на ток по празниците
A
A
A

Потреблението на ток в страната постепенно се връща към нивата отпреди пандемията. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор. Ръст има и при потреблението по празниците.

Рекордните 115 хиляди мегаватчаса електрическа енергия сме потребили на 31 декември, показват данните на ЕСО, предава БНТ.

За миналата година в България е потребена 4 процента повече електрическа енергия спрямо предходната 2020 година, което ни връща до нивата на потребление на ток отпреди пандемията. Това е показател, че стопанският живот в страната отново се активизира.

"Потреблението през тази година е с 10% по-високо в сравнение с предходната новогодишна нощ. Среднодневните температури през тази година са малко по-ниски с 3-4 градуса в сравнение с миналата година и основата причина е, че през миналата година хотелите и ресторантите не работиха, за разлика от тази година, което веднага оказва влияние и върху самото потребление на електрическа енергия", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Според ЕСО е нямало сериозни аварии по време на празниците, което показва, че електропреносната система в България е издържала на сериозното потребление.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички