Регистрирахме "Газов хъб Балкан"

Направихме го докато Путин преговаря в Белград

Регистрирахме "Газов хъб Балкан" | StandartNews.com
  • Направихме го докато Путин преговаря в Белград

Докато руският президент Владимир Путин и сръбският му колега Александър Вучич преговаряха в Белград как втората тръба на "Турски поток" да мине през Сърбия, "Булгартрансгаз" регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД, която вече започна да работи конкретно именно за привличането на руския газ през България.

Регистрацията е в изпълнение на приетото от Министерския съвет  и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната стратегия на България до 2020 г. и във връзка с реализация на концепцията за изграждане на газоразпределителен център у нас.

В момента 100% от акциите принадлежат на „Булгартрансгаз“ ЕАД, но до няколко месеца до 49% от акциите на „Газов хъб Балкан“ могат да бъдат продадени други физически и юридически лица, се казва в съобщението на държавния ни газов оператор. Това би допринесло за реализация на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“ и за увеличаване ликвидността на пазара на природен газ в България и в Югоизточна Европа, смятат от ръководството на компанията. Целта на новата компания е да създаде платформи за търговия на природен газ и на газова борса у нас, които са съставна част от изграждането на първия ликвиден газов хъб на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай