Референдум в Швейцария може да оскъпи златото

Референдум в Швейцария може да оскъпи златото | StandartNews.com

Рублата падна с 40% спрямо долара от началото на годината

Климент Робев, дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

- Г-н Робев, голяма динамика наблюдаваме на валутния пазар в Русия. Какво всъщност се случва там?

- Руската централна банка реши да пусне рублата да плава свободно и да интервенира в нейна подкрепа само в извънреден случай. Това стана, след като усилията да спре обезценяването на руската валута стопиха валутните резерви на страната с повече от 80 млрд. долара. Така финансовата институция неочаквано отмени валутния коридор, регулиращ продажбата на валута, което бе възприето от инвеститорите като изненадващ ход, издаващ нервност и липса на увереност сред централните банкери на Русия. Парадоксално, но е възможно това да се отрази негативно на желанието на участниците на пазара да заемат дълги позиции, тоест да продават рубли и да купуват щатски долари или евро заради непредвидимостта на настоящата ситуация. В момента валутните кросове с участието на японската йена и руската рубла предизвикват силен интерес сред пазарните участници. Причина за това е особено високата динамика при търговията с тях, която дава възможност на спекулантите да извличат добри печалби за кратък период от време. Като цяло моите очаквания са, че японската йена ще продължи да отчита умерени понижения спрямо щатския долар в средносрочен план предвид текущата монетарна политика на Японската централна банка. По отношение на руската валута очаквам известно възстановяване на нейната стойност, съпроводено с по-спокойна търговия в средносрочен план.

- Как ще се отразят санкциите на Запада срещу Русия на валутните пазари?

- В последните месеци сме свидетели на силна зависимост между кризата във взаимоотношенията на Русия със западния свят и валутния пазар. От началото на годината до днес руската рубла е отчела спад от почти 40% спрямо щатския долар и 25% спрямо единната европейска валута. Преди броени дни Руската централна банка (РЦБ) направи признание, че западните санкции потапят руската икономика, което намери мигновено отражение на валутния пазар. По всяка вероятност валутният пазар ще продължи да бъде чувствителен на събитията, случващи се на изток от нас.

- Очаква ли се скок на цената на златото заради референдума в Швейцария, един от въпросите на който е дали делът на златото в активите на централната банка да бъде поне 20%?

- При положителен вот Швейцария ще трябва да купи поне 1500 тона злато до 2019 г. Това е около 7% от глобалното търсене на жълтия метал в рамките на една календарна година, което е твърде възможно да окаже известна подкрепа на златото в средносрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай