Разтрогваме онлайн договори до 14 дни

Задължително парафираме споразумението, преди да влезе в сила

Разтрогваме онлайн договори до 14 дни | StandartNews.com

София. Онлайн договорите ще могат да бъдат разваляни до 14 дни. Толкова ще бъде и срокът за отказ от споразумения с мобилните оператори, сключени по телефона. Досега хората можеха да ги разтрогнат в рамките на седмица. Новите текстове бяха гласувани на първо четене от парламента вчера. Промените са по предложение на Министерски съвет. Те ще важат за всякакви споразумения, сключени извън търговски обект, включително и по интернет. В рамките на две седмици потребителят ще може да се откаже от договора, без да посочва причина, без да дължи никакви пари за обезщетение или неустойки, пише в мотивите.

Депутати припомниха, че това правило в момента важи и за контрактите, които са били сключени в търговски обект, а срокът и условията са абсолютно същите. Разбира се, в закона са предвидени и изключения. Няма да можем да се отказваме от стоки, изработени по поръчка на клиента или съобразно неговите индивидуални изисквания, стоки с кратък срок на годност, както и при договори за транспорт на стоки или отдаване на автомобили под наем.

Любопитен момент в новите текстове е указанието, че ако търговецът не ни уведоми за законното ни право да се откажем от сключен договор в 14-дневен срок, този срок скача на една година след изтичане на първоначалния.
При сключване на контракт от разстояние - по телефона или по интернет - търговецът е длъжен да ни изпрати договора на хартия и споразумението ще започне да действа едва след като го разпишем. Досега за доставчиците на услуги бе достатъчно и устно съгласие по телефона - без дори те да имат възможност да се уверят, че наистина говорят с този, за когото се представяме. Законотворците уточняват, че договорите могат да бъдат изпращани и на електронни носители - като USB памети и други подобни.

Поръчаните стоки, независимо откъде, трябва да бъдат доставени за най-много 30 дни от сключване на договора, предвиждат още промените. Законът гласи, че контрактът може да бъде развален, ако търговецът се забави по-дълго от този срок. Текстовете обаче установяват и задължението на потребителя да определи още един срок за доставка. В закона обаче максималната или минималната продължителност на срока не е изрично упомената.

Когато поръчваме стока или сключваме договор по интернет, търговецът е задължен да постави на видимо място всички подробности по контракта и плащанията, които купувачът трябва да извърши. Текстовете препоръчват това видимо място да е възможно най-близо до бутона, с който потвърждаваме поръчката. От Министерски съвет изрично са посочили, че сумата, дължима за доставка на стоката, също трябва да е упомената. В противен случай всички скрити за потребителя разходи ще се поемат от търговеца.

Връщат ни парите след три ремонта

Ако си купим техника и тя все се разваля въпреки многобройните ремонти, търговците вече ще са задължени да ни връщат парите. Това гласят приетите на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. В него вече е записано, че продавачът трябва да ни върне парите, ако техниката или друга стока бъде ремонтирана три пъти в рамките на гаранционния срок от две години. Ако се счупи четвърти път - търговецът е длъжен да ни върне сумата, която сме броили за стоката. Депутатите подчертават, че няма измъкване от това задължение. Те припомнят, че срокът за удовлетворяване на гаранция е 30-дневен. Но за да можем да го удостоверим, задължително рекламацията трябва да бъде отбелязана в документите на търговеца, както и да получим разписка с подпис, печат и дата, че стоката ни е пратена за ремонт.

БНБ не хареса текстовете

Текстовете такива, каквито са - не вършат работа. Намеренията може да са добри и да заслужават подкрепа, но формата, в която са реализирани, не е тази. Това каза членът на УС подуправителят на БНБ Димитър Костов по време на вчерашните дебати в Комисията по бюджет и финанси относно проектозакона за потребителския кредит. По думите му, ако бъде забранена таксата за кандидатстване за кредит, то цената ще се прехвърли в лихвата на потребителя. Костов подчерта, че така или иначе страната ни има срок от 2 години да имплементира Директивата за ипотечния кредит в родното законодателство и няма смисъл сега да бъдат приемани непрецизирани текстове, които впоследствие ще трябва да се променят.

Хампарцумян: Резките промени крият рискове

В нашата сфера е по-добре и да се забавим с дадено решение, то да е обмислено, за да не направим беля. Така председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира проекта за допълнение и изменение на Закона за потребителския кредит. В отговор на това, че вече 7 месеца се точат обсъжданията около промените в закона, Хампарцумян посочи, че Директивата за ипотечния кредит е била обсъждана в Брюксел цели 7 години, преди да бъде намерен необходимият баланс. Той призна, че предвидените промени действително имат за цел да защитят интересите на потребителите и са в съзвучие с добрите търговски практики в банкирането, но въпреки това текстовете изискват прецизиране. По думите му резките промени в регулацията крият рискове за иначе стабилната ни банкова система. Той подчерта, че българите не са загубили нито един лев от средствата си в банките вследствие на глобалната криза, за разлика от повечето потребители в Западна Европа. По думите му, би било рисково лихвите да се уповават на чужди индикатори като EURIBOR, който сега е на историческо ниско ниво, но скоро ще започне да се покачва, довеждайки до поскъпване на заемите. В заключение банкерът изрази надежда да бъде намерен разумният баланс.

Таван на лихвите по бързите заеми на 3 месеца

И кредити под 400 лева под ударите на закона

Таванът на лихвите по бързите заеми да се определя на всеки три месеца, предлагат депутати.
"Лимитът на максималните годишни разходи по такива кредити да е на тримесечие като в Италия". Тази идея даде депутатът от левицата Георги Анастасов по време на вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента. Според него "не може някакви мутренски формирования да раздават кредити" с ясната идея, че потребителите няма как да ги върнат."Трябва да помислим как да ограничим тази алчност", каза Анастасов. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев посочи, че регулацията на бързите кредити ще бъде подготвена в отделен законопроект. По думите му, вкарването на кредитите за суми под 400 лева в Закона за потребителския кредит е първата стъпка към създаването на регулация за небанковите институции. Днес парламентът ще гласува малките заеми да се регулират от закона. Приветстваме почти всички направени предложения в Закона за потребителския кредит, посочиха от Комисията за защита на потребителите. От ведомството предложиха текст, който да задължава небанковите институции да предупреждават потребителя, че заемът му е станал предсрочно изискуем. Причината е, че в много случаи хората научават от съдия-изпълнител, че са осъдени.

Обществото е бременно в очакване на резултати

Петър Кънев депутат от БСП и зам.-шеф на Комисията по бюджет

Това, което ние предлагаме, не се приема от банкерите - това е цялата истина. По три от пет позиции стигнахме до съгласие. Темата за финансов омбудсман или помирителни комисии в Комисията за защита на потребителите отпадна, но аз останах с впечатление, че ние стигнахме до съгласие за предсрочното погасяване на ипотечните кредити, останах с впечатление, че стигнахме до решение за таксите и лихвите. Миналата година февруари месец хората излязоха на улицата. Скандираше се "Долу на монопола на банките". Държа да отбележа, че монопол на банките няма, но ние не можем да се върнем на нулева база и да започнем да говорим за евродирективата. Не можем да се съгласим с позицията на БНБ. Обществото е бременно в очакване да направим някакви промени. Няма начин да влачим топката и да си посипваме главата с пепел.

Комисия за спорове по дебитни карти

45 възражения по платежни операции са постъпили през 2013 г. в Помирителната комисия към БНБ, става ясно от годишния отчет на звеното, представен от проф. д-р Камелия Касабова. Постъпили са 16 възражения срещу платежни операции с дебитни карти, 14 за операции с кредитни и 10 за други платежни операции. Пет от оплакванията не са били в компетентността на Помирителната комисия. "В по-голямата си част случаите завършват с постигане на споразумение между страните в хода на производството", пише в съобщението на БНБ. Помирителната комисия за платежни спорове се занимава с оспорване на транзакции с дебитни и кредитни карти, оспорване на неоторизирани преводи при интернет банкиране, начисляване на такси и лихви по разплащателни сметки, парични преводи чрез MoneyGram, изплатени на неоторизирано лице, начисляване на лихви по депозити. Споровете могат да засягат както измами, ощетили потребителите, така и грешки, свързани с неправилното функциониране на системата. Обикновено до Помирителна комисия се стига в краен случай, ако потребителят не е удовлетворен от решението на частната банка.

Остава изпълнителният лист на база разчети

Правото на банките да издават изпълнителен лист срещу длъжници само на базата на собствените си разчети засега ще остане. Това посочи депутатът от БСП Румен Гечев по време на вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента. Аз бях съгласен този прословут член 417 да отпадне, но неособено доброто състояние, в което се намира съдебната ни система, ме рaзубеди, каза Гечев. По думите му, при това мудно правораздaване премахването на това право на банките би нарушило както техните интереси, така и тези на потребителите. Гечев подчерта, че отпадането на някои такси, които събират трезорите, и пазарното оформяне на лихвата по заемите няма да постави никого в риск, а възстановява равновесието. Дори Румъния прие закон за пазарно оформяне на лихвите, ние сме последната страна в ЕС без подобна регулация, добави Гечев.

Вдигат глобите за заблуда

3000 лева ще плащат търговците, ако не уведомят купувачите за всички характеристики на стоката и договора, решиха депутатите вчера. За невярна и подвеждаща информация, както и за търговска практика, която може да промени икономическото поведение на лица с умствен недостатък, глобата става 10 000 лева. За неверни твърдения, че стоката може да ни излекува, търговецът ще олекне с 50 бона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай