Разбраха се за нормализиране работата на ТЕЦ „Бобов дол“

Разбраха се за нормализиране работата на ТЕЦ „Бобов дол“  | StandartNews.com

Бобов дол. Служебните министри на икономиката и енергетиката Васил Щонов и на околната среда и водите Светлана Жекова се срещнаха с ръководството на ТЕЦ „Бобов дол" и представители на синдикатите. Обсъдена бе създалата се ситуация в ТЕЦ „Бобов дол" и въгледобивните дружества, доставящи въглища на централата – „Открит въгледобив – Перник", „Стаянци", „Бели брег" и „Чукурово". Благодарение на конструктивния диалог по време на срещата бе постигнато съгласие за нормализиране работата на ТЕЦ „Бобов дол" и въгледодобивните предприятия в региона, информираха от пресцентъра на Министерски съвет.

Срокът за извършване на пробните изпитания на сероочистващата инсталация за едновременна работа на блокове 1 и 2 се удължава до 17 октомври 2014 г. През този период, централата може да работи на обща мощност до 330 МВт. Трети блок е резервиран като студен резерв спрямо комплексното разрешително. След 17 октомври 2014 г. ТЕЦ „Бобов дол" се задължава да намали мощността на блокове 1 и 2 до максимум 180 МВт, освен ако няма допълнително разрешение от МОСВ за продължаване на пробните изпитания.

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол" поема ангажимент да организира производствения процес по начин, съответстващ на максимално разрешените мощности до и след 17 октомври и да не допуска кризисна ситуация с доставката на въглища и заетостта на миньорите. Добивът на въглища в софийски, пернишки и бобовдолски регион следва да бъде съобразен с възможностите за оползотворяването му в централата и наредбата за запасите от зимния период. Представители на синдикатите потвърдиха съгласието си с удължаването на изпитателния срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай