Работещите обедняват, чупим 10-годишен рекорд по мизерия

2022-а е най-мизерната от 10 години насам

Работещите обедняват, чупим 10-годишен рекорд по мизерия | StandartNews.com
  • 2022-а е най-мизерната от 10 години насам

Работещите българи са големите потърпевши от кризите, които изкривиха икономиката и живота ни. Хората, които получават доходите си от заплати, реално са обеднели през 2022 г., показва анализът на данните на НСИ. Трудовите възнаграждения са се вдигнали през миналата година с 10,8%. Но инфлацията от 16,9 на сто не само, че е изяла ръста, но и реално е стопила с 6,1% парите ни.

ВИЖ ОЩЕ: Шокиращи данни за бедността. Синдикатите проговориха

Това, което българинът отдавна усеща по джоба си, бе отчетено и от статистиката - 2022-а е  най-мизерната за последните 10 г.

През миналата година разходите на всеки човек са нараснали с 19,1%. В същото време ръстът на доходите е 16,9%. Давали сме много повече пари за храна, сметки и услуги, но сме получавали много по-малко. Това е принудило много хора да се лишават и да купуват по-малко продукти. Въпреки намаленото потребление, спрямо 2013 г. разходите за храна са със 70,9% повече, а за лекарства и здраве са нарастнали 2,3 пъти.

Кога ще излезем от блатото - четете в новия брой на "Стандарт", който вече е на пазара в големите вериги, бендиностанциите и малките квартални магазинчета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай