Путин не се шегува

Обмислят в руска валута да се плащат също торове, зърно, метали, масла и дървен материал

Путин не се шегува | StandartNews.com

* България няма да остане "на сухо" през април. Но синьото гориво поскъпва

* Обмислят в руска валута да се плащат също торове, зърно, метали, масла и дървен материал

Сагата "газът в рубли" заприлича на спагети уестърн. Двамата стрелци се дебнат с ръка на кобура, по лицата им се стича пот, а кибиците чакат да видят кой ще е първият, на когото няма да издържат нервите.

До 16, 20 часа вчера изглеждаше, че Путин отстъпва - ултиматумът му синьото гориво да се плаща в рубли от 1 април се отлага. Но точно когато цяла Европа си отдъхна, ТАСС съобщи, че руският президент е подписал указ за правилата за търговия с "недружелюбните държави". „Ние предлагаме ясна и прозрачна схема: за да закупят руски природен газ, контрагентите ни трябва да си открият сметки в рубли в руски банки, като от тези сметки ще се извършват плащания за доставен газ от 1 април на тази година. Ако такива плащания не бъдат направени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици“, каза Путин.

И за да бъде съвсем ясно, подчерта: "Никой не ни продава нищо безплатно, няма да се занимаваме и с благотворителност. Тоест ще бъдат спрени съществуващите договори".

Путин разпореди плащанията за газ с неприятелските страни да се прехвърлят  в рубли до 31 март - Поглед Инфо

България засега не е застрашена от спиране на доставките, защото газът за април е предплатен през март. В същото време синьото гориво у нас поскъпва, което не е първоаприлска шега. Скокът няма да е с 58%, както поиска в началото на март "Булгаргаз". Но може и да не е с по-късно съобщените между 13 и 20%, защото в последните дни на март цената на международните пазари се вдигна рязко.

"Газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е истината", коментира премиерът Кирил Петков вчера. "Това е много добре планирана атака от страна на Путин - преди да започне войната, той вдигна цените на тока и газа главоломно в цяла Европа. Докато цените на тока и газа на световните пазари са такива, за съжаление, всички цени ще растат. Както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, отбеляза още Петков.

Ултиматумът

На 23 март пpeзидeнтът Bлaдимиp Πyтин нapeди изнocът нa pycĸи гaз дa ce плaщa в pyбли oт „нeпpиятeлcĸитe дъpжaви“, cpeд ĸoитo e и Бългapия. По думите му, след като Зaпaдът e oбявил иĸoнoмичecĸa вoйнa на Русия, ĸaтo e зaмpaзил pycĸи aĸтиви, Кремъл нe виждa cмиcъл дa пoлyчaвa дoлapи или eвpo зa изнoca cи нa eнepгийни cypoвини. По-късно идеята на държавния глава бе допълнена. Вицепремиерът Александър Новак каза, че търговията с петрол също трябва да се прехвърли в рубли, а председателят на Държавната дума Вячеслав Володин дори разреши продажбата на широка гама от стоки за рубли - торове, зърно, метали, масла, дървен материал.Два дни по-късно Pycия предyпpeди, чe Πyтин e нapeдил нa „Гaзпpoм“, ĸoятo дocтaвя 40% oт гaзa в Eвpoпa, дa пpиeмe изнocни плaщaния caмo в pyбли и нa Зaпaдa мy ocтaвaт caмo чeтиpи дни, зa дa ги нaмepи. Износът на газ е за 320 млpд. дoлapa гoдишно. С евpo се плащат 58% oт експорта нa „Гaзпpoм“, с дoлapи – 39%, a със cтepлинги – oĸoлo 3%, cпopeд ĸoмпaниятa.

Европа каза НЕ

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да допусне плащане на руски газ с рубли. "Това е опит да се заобиколят санкциите. Ние няма да позволим да се избегнат ограниченията", отсече тя. Брюксел е обсъдил въпроса и с групата на Г-7, като позициите им напълно съвпадат.

Урсула фон дер Лайен: Искаме Украйна в ЕС - Свят - DarikNews.bg

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия - най-големият купувач на руски газ, каза, че Берлин няма да плаща в рубли и е готов за всяко развитие на събитията, дори за прекратяване на доставките на газ от Русия. По думите му, тази позиция се споделя и от енергийните компании, които си сътрудничат с "Газпром".

Експерти коментираха, че подобно искане е нарушение на договорите, в които са посочени  долари или евро за разплащане. В крайна сметка повечето европейски държави, включително и България, заявиха, че няма да се съобразят с искането на Москва. Доколко обаче ще издържат, ако Русия врътне кранчето след като не й е платено? И доколко Москва е готова да се откаже от милиардите, които й наливат западните страни, ако те наистина твърдо решат да бойкотират руския газ?

Леко отпускане на спусъка

В сряда Русия даде знак за твърдите си намерения с новината, че доставките по газопровода Ямал-Европа през компресорната станция Малнов на германско-полската граница са паднали до нула на 29 март, съобщи Ройтерс. Същия ден Гepмaния зaдeйcтвa плaн зa извънpeдни cитyaции зa yпpaвлeниe нa дocтaвĸитe нa гaз, cъглacнo ĸoйтo нaй-гoлямaтa eвpoпeйcĸa иĸoнoмиĸa мoжe дa oгpaничи мoщнocттa, aĸo плaщaниятa в pyбли дoвeдaт дo нapyшaвaнe или cпиpaнe нa дocтaвĸитe. Ден по-късно Путин и Шолц разговаряха по телефона. Според едни източници, лидерът на Кремъл е предупреди германския канцлер, че газът за Германия и други страни от ЕС трябва да се плаща в рубли. Cпopeд гepмaнcĸи мeдии обаче пo вpeмe нa paзгoвopa e cтaнaлo яcнo, чe нищo нямa дa ce пpoмeни зa eвpoпeйcĸитe пapтньopи и плaщaниятa вce oщe щe ce извъpшвaт в eвpo и щe ce пpeвeждaт в „Гaзпpoмбaнĸ“.

Часове по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че плащането на газ в рубли няма да започне от 31 март, както бе обявено първоначално. Той заяви, че срокът ще бъде удължен във времето, а механизмът за плащането ще бъде публикуван по-късно. На 31 март обаче Путин подписа указа и отсече: "От 1 април плащанията за газ ще са в рубли".

Какво цели Путин

Документът с инструкции за прехвърляне на плащанията за газ в рубли от 28 март дава яснота, че вече сключените споразумения запазват установените обеми на доставки, цени и принципи на ценообразуване. Това означава, че цената на газа ще продължи да се определя с помощта на валутите, в които са сключени договорите за доставка, но с конвертиране в рубли при някакъв обменен курс, пише Лента ру.

В документа се посочва още, че Централната банка на Русия трябва да осигури покупката на рубли на вътрешния валутен пазар за купувачите на природен газ. Т. е. европейските компании трябва първо да продадат валутата си за рубли в Русия, а след това да плащат с тях за доставения газ.

Сега клиентите на "Газпром" плащат в долари и евро, а след това компанията продава 80% от чуждестранната валута на вътрешния пазар. Ако формулировката не се промени се оказва, че говорим само за намаляване на ролята на "Газпром" в този процес, а преходът към рубли е чисто технически, коментират експерти. Те обаче са категорични, че операцията ще задържи обезценяването на рублата.

Германия: Рубли за газ противоречи на сключените договори

Анализатори от инвестиционната банка Sinara изчислиха, че прехвърлянето на договорите за газ в рубли ще осигури продажбата на около 160 милиона долара на ден допълнително, което е 20% от прогнозните приходи на "Газпром" за годината.

Друго, на което се надяват в Русия, е, че това ще доведе до принудителното премахване на част от санкциите срещу руските финансови институции - чуждестранните компании ще трябва да влязат на вътрешния руски пазар и там да взаимодействат със санкционирани местни банки.

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че Европа вижда точно тези мотиви зад решението на Путин.

Къде сме ние

България ще има руски газ за април, защото доставките се плащат авансово до края на март, когато все още не са влезли в сила изискванията на Русия за преводите в рубли. Със затоплянето на времето пък потреблението ще намалее значително, тъй като на топлофикациите се пада една трета от газовата консумация.

От друга страна обаче трябва да започне запълването на газохранилището в Чирен, а ЕК въвежда задължително ниво от 80% газови запаси до 1 ноември 2022 г. Какво ще е положението за май, зависи от хода на руската война в Украйна. Ако се постигне примирие, борсовите цени на газа може и да се укротят в комбинация със спада на потреблението за отопление. Тогава Кремъл може да не прибегне до крайната мярка да спре подаването на газ за Европа, а Брюксел да има възможност да започне преговори с "Газпром" за общи доставки за желаещите страни.Премиерът Кирил Петков каза, че България ще е сред тях.

Но за общи договори трябва да се изяснят много технически детайли, например как ще се формират цените, какви ще са количествата, какви ще са трасетата и точките на доставки. Освен това в Европа има редица дружества, чиито дългосрочни договори с "Газпром" не изтичат в края на тази година, както е с България. 

Бартерът може да се окаже възможност

Има ли възможности за компромис? След решението на Путин, следва отговорът на европейските държави.

А ако страните не успеят да постигнат компромис, има и още един вариант - бартер. За него спомена Оксана Дмитриева, член на комисията по бюджет и данъци на Държавната дума. Тя не изключи възможността конфронтацията да стигне до обмена на руски нефт и газ за необходимите на Русия стоки. Кремъл не коментира този вариант, но настоящата ситуация оставя широко поле за маневри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай