Пускат през интернет обществените поръчки

Строителното министерство предлага 4 услуги в нета

Пускат през интернет обществените поръчки | StandartNews.com

София. Всички обществени поръчки ще се провеждат през интернет след година. Това предвиждат плановете на служебния кабинет, съобщиха вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът, отговорен за електронното управление, Роман Василев. По проекта за възлагане на поръчките онлайн се работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, като се очаква до 2 месеца да е готово техническото задание. Финансирането е по ОП "Административен капацитет".

Въвеждането на електронните обществени поръчки е една от най-важните мерки за намаляване на корупцията, която ще пести време и разходи на бизнеса, каза Захариева. Строителното ведомство от 30 април предоставя 4 от услугите си онлайн. Най-много фирми подават заявления за сертификати за качеството на строителни материали - над 1100 годишно. Те вече могат да правят това и онлайн с електронен подпис. Електронни вече са и две от услугите на МРРБ, които изискват най-голям обем хартия - по 4-5 кашона за поръчка. С въвеждането им бизнесът ще пести по близо 3000 лв. само от подаване на бумаги. Става въпрос за одобряване на проекти на техническата инфраструктура с обхват повече от една област и издаване на строителни разрешителни за тях. Последната услуга е за даване на разрешителни за изграждане на обекти в свлачищни райони. С новите услуги гражданите ще могат да проверяват докъде е стигнала преписката им и ако се бави - по какви причини.

Електронни досиета на големите инфраструктурни обекти ще ни позволят да следим онлайн как се строят магистрали и пречиствателни станции. За целта ще се сложат и камери, които да следят в реално време работата по обектите. Пилотно това ще се направи за отсечката между Дупница и Благоевград от магистрала "Струма". Скоро ще стартира и електронен регистър на хотелите, който да ориентира туристите каква услуга може да очакват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай