Пускат 150 млн. лв. към малкия бизнес

Пускат 150 млн. лв. към малкия бизнес | StandartNews.com

Програмата за конкурентоспособност стартира с проекти за технологично обновление

Новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) ще стартира със 150 млн. лв., с които ще се финансират проекти за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като преди дни Брюксел одобри програмата.

През април ще са ясни критериите за участие в първата схема за обновление на технологичните процеси и оборудване. Ще бъдат обявени и сроковете за кандидатстване, като се планира до края на годината да има три приема на проекти.

През септември пък ще стартира схемата за иновации с първоначален транш от 40 млн. лв. По нея освен малки и средни фирми ще може да участват и големи компании. До края на годината министерството ще отвори и схемата за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни фирми, а големите ще бъдат включени през 2016 г.

До 70% ще бъде безвъзмездната помощ по проектите на малките предприемачи, а до 60% - за средните. Изключение ще правят само фирмите в Югозападна България - тъй като този регион е с най-високо икономическо развитие в страната. От компаниите на неговата територия ще се иска по-голямо съфинансиране, като безвъзмездната помощ ще бъде до 45% от стойността на проекта.

Бюджетът на ОПИК до 2020 г. е 1,39 млрд. евро, от които 15% са национално съфинансиране. Средствата са разпределени в пет направления - Технологично развитие и иновации - 250 млн. евро, Предприемачество и капацитет за растеж на малки и средни предприятия - 593 млн. евро, Енегрийна и ресурсна ефективност на фирмите - 264 млн. евро, Премахване на пречките пред сигурността на доставките на газ - 38,2 млн. евро, и Техническа помощ - 35,4 млн. евро. От програмата ще се възползват 9000 предприятия.

По старата ОП "Конкурентоспособност" до края на годината Министерството на икономиката трябва да изплати 1,5 млрд. лв. по сключени и все още изпълняващи се договори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай