Пускаме повече ток за Турция

Пускаме повече ток за Турция | StandartNews.com

София. България ще увеличи износа на електроенергия за Турция, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В настоящия момент турската електроенергийна система се намира в период на пробна паралелна работа, при който пропускателната способност на междусистемните електропроводи от България към Турция и от Гърция към Турция e административно ограничена, от съображения за сигурност на паралелната работа.

През последните месеци турската електроенергийна система показва добри технически показатели. В тази връзка, и следвайки търговския интерес на страната за увеличаване на износа на електроенергия, по инициатива на ЕСО ЕАД в София бе проведена работна среща на експерти на ЕСО и TEIAS, на която е прието предложението на ЕСО за повишаване на максималната допустима стойност на пропускателната способност за обмен на електроенергия, като максималната пропускателна способност за внос в Турция се повиши от 400 на 550 MW или делът за внос от България към Турция се увеличава от 266 на 366 MW.


Компетентните работни органи на ENTSO-E одобриха съвместното предложение на България и Турция и то може да се приложи, след извършване на съответни технически пренастройки в защитните устройства и автоматики в пограничните подстанции на двете страни. От българска страна тази техническа процедура е започнала и ще отнеме няколко дни. Очаква се, че турската страна ще изпълни същото в най-кратки срокове, за което съвместно ще работят експертите на ЕСО и МИЕТ, за да успеем от началото на май 2013 година да предложим на търговските участници технически условия за обмен на по-големи количества електроенергия с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай