Пускаме газово трасе за 70 млн. към Турция

Пускаме газово трасе за 70 млн. към Турция | StandartNews.com

През следващата година ще бъдат откити 4 нови компресорни станции. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той участва в церемонията по откриването на компресорната станция „Странджа". 

"От тук минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул. 70 млн. лв. виждате тук", изтъкна премиерът. Той обяви, че след месец такъв проект ще се открие и в Петрич. Борисов съобщи и че на 19 април в Бургас ще пристигне за сглобяване платформа за проучване и добив на газ в блок „Хан Аспарух", предава Фокус.

"Компресорна станция „Странджа" е много специална - може би е най-важната за нас, защото 85% от транзита от природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция", коментира и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя припомнми, че през есента България ще може да се поздрави със своя първи интерконектор.

Петкова гарантира, че правителството работи за това България да бъде газоразпределителен център на Европа. „За България е много важно да следваме своята политика в областта на енергетиката, чийто основен приоритет е именно диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. За да има газов хъб и диверсификация, е необходимо на първо място подходяща инфраструктура", разясни министърът.

Тя подчерта, че всичко, което правителството прави в момента и усилията, които полага, са насочени към това да изгради международната свързаност на България със съседните ни страни. "Тогава ще има реална диверсификация и на източниците, и на маршрутите за доставка", уверена е Петкова.

Министърът вярва, че след това няма да има пречки България да стане газоразпределителен център на Европа. Според нея за това са на лице всички предпоставки -  например подходящо географско разположение. „България е естествен хъб, през който минават трасетата на природен газ, както от изток, така и от юг. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България", отбеляза енергийният министър. По думите й, ще се разчита и на местен добив, като даде пример с Румъния, където 90% от нуждите на страната се задоволят от местен добив.

"Правителството обсъжда много сериозно възможността за участие в изграждането на LNG терминал на Александруполис", каза Петкова. По думи й, ЕК е определила този обект като проект от общ интерес. „Ние имаме намерение и заявяваме интерес за участие в това дружество, този LNG терминал, който също ще ни даде една възможност за диверсификация на източника. Ще можем да доставяме и втечнен природен газ", обясни министърът.

„Един от източниците за доставка на природен газ е Русия, но търсим и алтернативи", посочи Петкова. По думите й, интерконектора с Гърция ще даде възможност на страната за реална диверсификация. „С изграждането на този интерконектор България ще има достъп до газ от Каспийския регион", каза още министърът. Тя допълни, че интерконекторът с Румъния трябва да бъде факт до есента на тази година. „Това ще бъде първият интерконектор за България", отбеляза министър Теменужка Петкова и посочи, че България може да разчита и на природен газ от Румъния по отношение на местния добив. „След като се изгради интерконекторът ще се проведе пазарен тест за резервиране на капацитет и ще видим каква е възможността за доставки от други източници", уточни министърът.

Американският посланик у нас Ерик Рубин също участва в церемония по откриването на реконструираната компресорна станция „Странджа". В речта си посланикът заяви, че откриването на станцията отбелязва ангажираността на две водещи американски компании към българския пазар - Solar Turbines и Honeywell, отбелязват от посолството. Според него това ясно демонстрира , че България работи в посока насърчаване на енергийната диверсификация и инвестиране в нова инфраструктура. На церемонията присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз" Герги Гегов, президентът на борда на директорите на „Главболгарстрой" Калин Пешов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай