Пътуването с влак отново е модерно. Ето накъде да поемете през 2023 г.

В някои от европейските влакове има собствени тоалитни и бани

Пътуването с влак отново е модерно. Ето накъде да поемете през 2023 г. | StandartNews.com
  • Компании предлагат бани и тоалетни в отделните купета
  • Докато пътуванията със самолет стават все по-скъпи, трябва да се замислим за пътуването с влак

Пътуванията и екскурзиите се завръщат с бавни темпове и все повече хора се решават спокойно да предприемат такова през идната 2023 г. Заради войната в Украйна, инфлацията и енергийната криза полетите със самолетите вече не са на така достъпните цени, както бе през 2019 г., преди пандемията от коронавирус. 

За това пък железниците преживяват ренесанс

Промяната в пътуването не само ще се усети в джоба и семейния бюджет, но ще се отрази и на въглеродните емисии, съобщава euronews. Според Eurostar пътуването със самолет от Лондон до Париж отделя около 14 пъти повече въглероден диоксит от пътуването с влак. 

За щастие страните от Европейския съюз инвестират все повече средства в ремонтирането и поддържането на добра железопътна инфраструктура. Пътуването с влак пък става по-удобно и по-бързо. 

Австрия

Австрийската национална железопътна компания е една от първите, които усилено възражда използването на спалните вагони в Европа със своя кампания от 2016 г. насам. В края на миналата година компанията стартира нов маршрут между Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен. Пътуването отнема 14 часа и се изпълнява три пъти седмично в две посоки. Цените варират от 30 до 12 евро, а за лично купе се плаща дори и повече. 

През лятото на идната 2023 г. Австрийската железопътна компания ще пусне в експлоатация влакове от ново поколение, които се конкурират с първокласните полети по удобства и комфорт. Очаква се едни от удобствата да бъдат безжични зарядни устройства, безплатен интернет, място за съхранение на велосипеди, ски и др. В някои от влаковете ще има дори отделни душове и тоалетни в купетата. 

Белгия

През 2023 г. белгийско-холандска фирма ще пусне първия си маршрут от Брюксел до Берлин. Това ще се случи през май месец. Пътниците ще правят само една смяна на влака ако искат да пътуват до Париж, Лондон, Прага и Варшава. От 2024 г. пък планът на предлаганата услуга ще се разшири до Дрезден и Прага. 

Чехия

През декември 2022 г. националният железопътен оператор на Чешката република стартира нова услуга, който ще свързва Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел.

Нощното пътуване, възродена услуга спряна през 2017 г., ще отнеме малко по-малко от 14 часа. Пътуващите ще имат редица различни опции за тарифи, от купе с шест легла до луксозни спални отделения със собствени тоалетни и душове. Билетите за легло в купе с шест легла започват от €49,90.

Швеция

Пуснат през септември 2022 г., нощният влак от Стокхолм до Хамбург-Алтона  се захранва от възобновяема енергия. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и пристига в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген.

Най-евтиният вариант е място във вагон (от €25). Легло в общо отделение започва от 45 евро, докато самостоятелно отделение за двама души с мивка започва от 165 евро. Самостоятелните отделения за един до трима души се предлагат със собствен душ, тоалетна и закуска, започващи от около 205 евро. Предлагат се и купета за влакове подходящи за домашни любимци.

В комбинация със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се използва и за пътуване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Великобритания

Ръководителите на Eurotunnel намекнаха за планове за маршрут от Лондон до Бордо, който може да стартират през следващите пет години. Те се надяват, че новата инфраструктура ще насърчи потребителите  да посещават лазурния бряг по-често. 

Каквото и да си говорим за влаковете и колкото и неприятен опит да имаме с родното пътуване с влак, то европейските страни се опитват да възродят романтичното време, в което да пътуваш с влак не е било просто средство за придвижване, но и изживяване от висока класа. Замислете се следващия път, когато решите да планирате екскурзията си дали пътуването с влак не е по-подходящото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай