Четвъртък,

Променят ваучерите за храна. Няма да са за 200 лева

От: Стандарт -
13964
Променят ваучерите за храна. Няма да са за 200 лева
A
A
A

Ваучерите за храна на работниците през 2023 г. може да бъдат само до 80 лв. на месец. От Министерството на финансите в подготвения проект на бюджет не предлагат сегашният по-висок лимит на ваучерите от 200 лв. да важи и през 2023 г. Но крайното решение какви суми ще може да получават работниците във вид на ваучери е на парламента, съобщава "Труд".

В началото на 2022 г. необлагаемата сума за ваучери за храна на работниците беше увеличена от 80 лв. до 200 лв. на месец като антикризисна мярка чрез Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г. За да продължи да действа този по-висок лимит и през 2023 г., трябва да бъде записан в закона за бюджета за следващата година, а за да остане постоянно действаща мярка, трябва да бъде записан в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Ако няма решение на парламента за ваучерите, през 2023 г. лимитът ще се върне на старото ниво от 80 лв. на месец.

Вдигането на лимита на 200 лв. на месец беше възприето изключително добре от хиляди работодатели, които увеличиха месечната сума за ваучери, която дават на своите служители. По данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна, над 50% от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите работници и в момента средната сума, която получават хората, е около 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите възнамеряват да я увеличат до края на годината, като над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до настоящия максимум от 200 лв.

Много работодатели използват ваучерите за храна, за да отговорят на исканията на работниците за вдигане на заплатите. Ваучерите за храна са по-изгодни за бизнеса, защото за тях не плащат данъци. Но работниците са ограничени за какво може да използват ваучерите, защото те не се приемат във всички магазини.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна настояват по-високият лимит от 200 лв. да бъде записан в ЗКПО. Това ще предотврати социалното недоволство, което би донесло връщането на лимита на 80 лв., посочва от Асоциацията.

Растящата инфлация при храните през 2022 г. намалява покупателната способност на домакинствата, като през август беше измерено рекордно за последните години ниво на инфлация от 18,7% спрямо година по-рано. Ваучерите за храна са един от инструментите за повишаване на покупателната способност на работещите, като същевременно води до изсветляване на трудовите възнаграждения, посочват от Асоциацията. През 2022 г. много нови работодатели са започнали да дават ваучери на своите служители. По оценки на Асоциацията, с над 150 хиляди са се увеличили хората, които получават ваучери за храна от началото на годината досега, до приблизително 650 хил. души месечно.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията