Четвъртък,

Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн.

От: Стандарт -
A
A
A

Проектите за плодове и зеленчуци по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ са за близо 900 млн. лева. Те са по  инвестиционните мерки 4.1 и 4.2, а субсидията от страна на държавата е на стойност близо половин милиард лв. И ако това не е приоритетно, какво е, попита министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща със земеделски производители в Бургас. Тя е част от информационната кампания на агроведомствота за тази година, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Като процент проектите по мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори, а като стойност – 41%, изтъкна министърът. Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв.  Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите – в животновъдството, отбеляза Порожанов.

Той припомни, че само за последните 7-8 месеца МЗХГ разработи 5 нови държавни помощи за подкрепа на по-малките и средни стопани, сред които са сертифицирани по Global G.A.P., за хладилни съоръжения за плодове и зеленчуци, за минимандри и кланици. За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце. Плащанията вървят регулярно по индикативния график, другата седмица ще преведем т.нар. „зелени” плащания, посочи министърът.

В срещата със земеделските производители в Бургас участваха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министър Янко Иванов и представители на МЗХГ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички