Продават КТБ на части

Продават КТБ на части | StandartNews.com

Пускат нов дълг на международните пазари в размер до 3 млрд. лв.

Корпоративна търговска банка (КТБ) ще може да се продава на части, а не само като цяло предприятие. Това предвиждат промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще бъдат направени заедно с актуализацията на бюджета и във вторник бяха приети на първото заседание на новото правителство. Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че това се прави "за по-лесното управление на процеса на евентуална бъдеща несъстоятелност на КТБ".

Предложението е на Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че е внесено от МФ, изясни министърът. Така се избягва процедурата за продажба на КТБ на търг или публична продан, коментират финансисти. С промените в закона се уточнява и редът, по който бюджетните организации, чиито пари в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа, ще получат парите си. Срокът за това ще се определи от МС, но няма да е по-дълъг от 1 февруари 2015 г.

Нови текстове в закона са предложени и за изясняване на влоговете, сключени по т. нар. преференциални или привилегировани лихвени условия. "Идеята е преценката по отношение на това кои лица имат право и дали те са ползвали преференциална лихва се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза", поясни Горанов. С промените се дава възможност изплащането на защитените влогове да става през няколко, а не само през една банка.

С актуализацията на бюджета се вдига и таванът на държавния дълг, който може да бъде пуснат на международните пазари - от 3,9 млн. лв. на 6,9 млрд. лв. А таванът на държавния дълг в края на годината се вдига с 4,5 млрд. лв. до 22,5 млрд. лв. Освен това ще се даде възможност Министерският съвет да предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заеми от централния бюджет в общ размер до 2 млрд. лв.

Съдия Калинка Илиева отказа делото за КТБ

Съдия Калинка Илиева си направи отвод от делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от Софийския градски съд. Илиева е взела това решение, защото в медиите било подчертано, че тя е командирована от Софийския районен съд, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото. "С оглед избягване на такива съмнения, съдия Илиева си направи отвод", обясниха от съда.

СГС обяви, че започва вътрешна проверка и резултатите са, че е възникнал технически проблем с интернет връзката. "Номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен във ВСС", посочиха от съда. След като проблемът е отстранен, делото е било разпределено на нов съдия от СГС - Иво Дачев.

БНБ: Няма оферта за ТБ "Виктория"

В БНБ не е постъпвала оферта, съдържаща ясни финансови ангажименти за придобиване на ТБ "Виктория". Това става ясно от прессъобщение на централната банка по повод публикации в медиите за кандидат-купувачи за дъщерната на КТБ банка. "Кандидати за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс", припомнят от БНБ. Заявителят трябва да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност. "Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм", добавят още към изискванията българските централни банкери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай