Продават 22 000 лв. дълг за 22 лева

Чакат супероферти за борчове до седмица, фондове влизат на пазара

Продават 22 000 лв. дълг за 22 лева | StandartNews.com

София. Просрочени дългове за суми от порядъка на 22 хил. лева се продават срещу 22 лева, или 0,1% от стойността им. Това сочи справка в първата българска борса за дългове Cesia.bg. Макар че борсата стартира преди по-малко от месец, на нея вече има сключени сделки. Между тях има фирма, която е продала просрочени съдебни вземания на стойност 22 689 лева срещу сумата от 22,70 лева. Друга сключена сделка е за несъбрани дългове в размер на 15 670 лева, които са продадени срещу 15,67 лева. И двете сделки са с просрочени вземания в областта на строителството. "В момента имаме интерес към сделки с обратен бонус

. Това означава, че фирмата, която има несъбрани вземания, се съгласява да ги продаде на ниска цена. Условието е, че ако в срок до 3 години купувачът на дълговете успее да ги събере от длъжника, то той ще върне между 30 и 70% от събраната сума на първоначалния собственик на просрочените вземания", коментира Костадин Джигов, управител на борсата за дългове. По думите му, обратният бонус се изчислява, след като бъдат приспаднати разходите по събирането на просрочените вземания. Из борсата се срещат най-различни оферти. Например просрочени съдебни дългове на стойност 86 704 лева са обявени за продан на цена 40% от стойността им (34,681 лв.).

Срещу същия процент пък се продават вземания в размер на 115 142 лева, тоест за тях се искат 46 056 лв. Срещат се и сключени сделки за вземания в размер на 700 лева, закупени за 95% от стойността или 665 лева. "До една седмица в сайта ще се появяват много добри оферти. Освен това очаквам фондове за дялово инвестиране да влязат в този бизнес у нас, но засега ще запазя в тайна техните имена", добави Джигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай