Сряда,

Продаваме нов дългосрочен дълг от 400 млн. лева

От: Редактори -
A
A
A

Министерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн. лева. Днес БНБ ще проведе аукциони за две емисии дългосрочни облигации (ДЦК) със срок на падежа съответно 10,5 и 20 години. Лихвените проценти по тях са 0,5% и 1,5%, става ясно от съобщение на централната банка.

Решението е изненадващо - защо има нужда от нов дълг в момента при такова голямо преизпълнение на бюджета, пита сайтът epicenter.bg.

Решението на МФ идва, без да е обявено в емисионния календар за месеца. Освен това обичайно обявленията за предстоящ аукцион се публикуваха от БНБ седмица по-рано, докато сега поканата е от понеделник следобед за сряда.

Донякъде изненадващ е и фактът, че на вътрешния пазар рядко се е случвало да се емитират две емисии в един ден, и то в толкова големи обеми, още повече да се прави в слабия летен сезон. Последно такова струпване имаше през 2014 г., когато имаше дефицит и трябваше да се оказва подкрепа на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на КТБ. От Министерството на финансите засега отказаха коментар за целта на емисиите.

Огромният фискален резерв и отличното изпълнение на бюджета към момента не предполагаха, че МФ ще прибегне до нови емисии през 2019 г. Лихвата по новите облигации за 10,5 години е значително по-ниска от тези, които бяха емитирани за последно преди две години – тогава купонът беше 1,95%, а сега е 0,5%.

По отношение на 20-годишните няма аналогична база за сравнение на вътрешния пазар, но 25-годишните, които държавата предложи през януари 2018 г. бяха с лихва 2%.

Книжа с 20-годишен срок на падежа има по външния дълг, но те са емитирани през 2015 г. и реално срочността им вече е по-кратка.

Обявеният годишен лихвен процент е само индикативен показател, като реалната доходност по книжата ще се определи в зависимост от търсенето на аукциона.

България може да си позволи да поеме нов дълг, тъй като има едно от най-ниските съотношения спрямо БВП – 19,7% към края на април. Това е едно от най-ниските нива в ЕС, но с новите емисии темпът, с който намалява, ще се забави.

Общо размерът на държавния дълг е 11,6 млрд. евро, като от него 2,53 млрд. са вътрешен, а 9,08 млрд. евро външен.

Около 3.9 млрд. евро от външния – емитирани на глобалните пазари облигации, обаче реално също се държи от местни банки, пенсионни фондове и застрахователи.

Намалението на държавния дълг за първите 4 месеца на 2019 г. е с около 600 млн. евро, като се дължи почти изцяло на падежиране на емисии и изплащане на заеми на вътрешния пазар.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички