Приходите от "Каско" скочиха с 12 на сто

Приходите от "Каско" скочиха с 12 на сто | StandartNews.com

Сериозен ръст на приходите от застраховки на автомобили отчитат компаниите за първите четири месеца на годината. От задължителната полица "Гражданска отговорност" и от "Каско" са най-големите приходи на дружествата. От "Гражданска отговорност" за първите четири месеца на годината са събрани 214,14 млн. лв., а за същия период на миналата те са били 201,15 млн. лв., обявиха от Комисията за финансов надзор. Това е ръст от 6,5% на годишна база. Още по добри резултати се отчитат от "Каско", където ръстът на приходите е с 12,3%. За първите четири месеца те са 155 млн. лв., а за същия период на 2014 г. са били 137,98 млн. лв.

Благодарение на добрите резултати при полиците за автомобили, общите приходи на компаниите на общозастрахователния пазар нарастват със 7,83% и достигат 522,79 млн. лв.

Ръстът на пазара на автомобилно застраховане се дължи преди всичко на увеличението на продажбите на нови автомобили, коментира за "Стандарт" Калин Костов, изпълнителен директор на ЗАД "Алианц" България. "Данните показват, че увеличението на броя на застрахованите МПС по "Гражданска отговорност" е около 1,6%. Това означава, че освен увеличението на застрахованите автомобили се наблюдава ръст и на средната премия по застраховката, допълни той. "Факт е, че България е една от държавите, в които "Гражданска отговорност" има нисък обхват. С годините обхватът лека-полека расте. Това е резултат от промените в законодателството, борбата на КФН и органите на МВР да са по-малко колите, които нямат застраховка", казва Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс". Вторият фактор според него е, че има оживление на автопазара. "Не е голямо, но дори когато има 2-3% ръст в продажбите на коли, това означава, че повече автомобили ще имат застраховка "Гражданска отговорност". Това оказва влияние върху по-големия премиен приход, а не промяната в цената. В момента заради ниската икономическа активност, заради това, че населението няма кой знае каква покупателна способност, фирмите задържат сравнително постоянни цени", смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай