Приемат документи по новия вид на мярката 60:40

Компенсации ще се получават за до три месеца - юли, август и септември

Приемат документи по новия вид на мярката 60:40 | StandartNews.com

Започва подаването на документи за държавна помощ за работодатели за запазване на заетостта на служителите им по новия дизайн на мярката 60:40, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Мярката беше удължена до 30 септември 2020 г. Компенсации ще се получават за до три месеца - юли, август и септември, в размер на 60% от осигурителния доход за май 2020г. и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Фирмите трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020г. Очаква се с новия вариант на мярката около 300 000 души да запазят доходите си. В предходните три месеца над 160 000 работници останаха на работните си места. Изплатените средства по 60/40 до момента са над 153 млн. лв. на 20 225 фирми.

За новия дизайн работодателите могат да подават заявления в съответните Бюра по труда, чрез лицензиран пощенски оператор и електронно чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/. Ако работодателят има повече обекти в различни населени места, може да подаде общо заявление в Бюро по труда, на чиято територия се намира поне един такъв.

Образци на документите и повече информация за условията и процедурата по кандидатстване може да се намерят на сайта на Агенцията по заетостта в рубрика „Финансови стимули за запазване на заетостта”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай