Предстоящата Коледа не зарадва пазарите

Борсата в Лондон регистрира седма поредна седмица на червено

Предстоящата Коледа не зарадва пазарите | StandartNews.com

Владимир Малчев,

Бул ТрендТрейдър,
trader.bulltrend.bg

Предпоследната седмица преди Коледа не донесе очакваните радости на участниците на финансовите пазари. Традиционно по това време на годината се говори за коледно рали на борсите - термин, обозначаващ период на поскъпване. За такова още не е късно, но като че ли пазарите не са в настроение за това. След една бурна година, наситена с позитивни емоции и високи доходности, точно сега инвеститорите в акции предпочетоха да приберат част от печалбите си. Най-сериозно изглежда положението на фондовата борса в Лондон, където основният борсов индекс FTSE100 регистрира седма поредна седмица на червено, при това последната е тази с най-силен спад - близо 2%. В Япония фондовият пазар е на червено за втора поредна седмица след силното си поскъпване преди това, но като че ли изглежда най-стабилен благодарение на поредното силно обезценяване на йената, което подкрепя местната икономика. Някъде по средата са пазарите в САЩ и Германия. Още предходната седмица показа, че възходящият тренд на акциите в най-голямата европейска икономика е изморен и предстои пауза и това се доказа и през последните пет търговски сесии. В подобна на немския DAX ситуация е американският широк борсов индекс S&P 500. Колко траен ще е отливът на купувачи е много рано да се каже, но 2014 г. вероятно ще предложи първата по-сериозна нисходяща корекция от много месеци насам. Любопитната новина за S&P 500 от последните дни е, че като своеобразен подарък за Коледа в неговото изчисляване ще се включат акциите на Facebook. Измина малко над година и половина от излизането на социалната мрежа на фондовата борса при цена от 38 долара, събитие белязано с огромен ентусиазъм и почти маниакален интерес на инвеститорите. Последва пълното разочарование - загуба на над половината от инвестицията до 17,55 долара само за няколко месеца за тези, инвестирали в самото начало на търговията. И накрая възкръсване от пепелта - нов ценови рекорд на акциите, забележителни печалби на компанията и изпълняване на условията за влизане в най-представителния американски борсов индекс S&P 500. В първите часове след новината акциите на Facebook поскъпнаха с 4,7% до 51,69 долара.

Новините на валутните пазари, както вече стана ясно, са доминирани от поредните над петгодишни дъна на йената срещу основните си конкуренти - долара, еврото и британската лира. В най-популярната валутна двойка евро/долар продължава доминацията на единната валута в пет последователни седмици, но като че ли се наблюдава известна умора и доларът е на път да отговори на предизвикателството. Лирата изглежда е на кръстопът спрямо долара и не може да вземе решение накъде да поеме вече втора седмица, но също изглежда уморена от поскъпването си. Подобно на йената особено ясна е картинката при австралийския долар, който губи почва под краката си вследствие на задълбочаващите се проблеми на местната икономика.

На стоковите пазари видяхме една изгубена седмица за златото и среброто, в която те почти не помръднаха от мястото си - 1230 долара за тройунция злато и 19,5 долара за среброто. За разлика от тях двата основни сорта петрол си размениха ролите. Лекият американски суров петрол остана стабилен, след като седмица по-рано най-сетне успя да се отърси и то впечатляващо от продължилия близо 3 месеца срив на цената. За разлика от него обикновено по-стабилният сорт брент беше силно разпродаден и загуби близо 3% от стойността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай