Правят българо-израелски бизнес форум в София

Иновациите и високите технологии са сферите с голям потенциал за съвместно сътрудничество

Правят българо-израелски бизнес форум в София | StandartNews.com

Столицата ще бъде домакин на българо-израелски бизнес форум. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и израелския посланик у нас Йорам Елрон.

По време на разговорите стана ясно, че визитата на министър Стоянов през месец март в Държавата Израел е допринесла за активизиране на двустранния диалог, а една от темите е била организирането на повече събития с участието на компании от двете държави.

„Важно е да подготвим подобно събитие съвместно, за да привлечем и по-голям брой участници от двете страни“, коментира Никола Стоянов. По думите му по време на посещението му в Тел Авив е отправил покани към редица израелски компании за посещение в страната ни и обсъждане на съвместни проекти. „Някои от тях вече бяха в България и мога да кажа, че очакваме няколко конкретни българо-израелски проекта да стартират в близко бъдеще“, каза още икономическият министър.

Той сподели, че иновациите и високите технологии са сферите с голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави. „България отдава голямо значение на привличането на израелски инвестиции. Търсим активизиране на сътрудничеството във високотехнологичните производства и услугите със средна и висока добавена стойност“, подчерта министър Стоянов.

Никола Стоянов запозна израелския посланик с напредъка по проекта за изграждане на държавна кравеферма, която ще бъде управлявана от млекопреработвателната компания „Ел Би Булгарикум“. „В напреднала фаза са разговорите ни да ползваме израелското ноу хау в софтуерните и логистичните решения в тази сфера“, обясни министър Стоянов. От думите му стана ясно, че най-голямата израелска компания, която управлява национален софтуер, обединяващ всички кравеферми в Израел, е била на посещение в страната по покана на Ел Би. „Има няколко сфери на партньорство, които представляват интерес за двете страни, и съм оптимист, че ще имаме положителни резултати в кратки срокове“, поясни министър Стоянов.  

По време на срещата се обсъдиха и възможностите за обмен на опит и иницииране на бизнес мисии от двете държави за реализиране на повече съвместни проекти. Беше отбелязано, че през изминалата година българският износ за Държавата Израел нараства с близо 36%. В рамките на срещата министър Стоянов представи мерките за подкрепа на стартиращи предприятия и призова израелските компании да се запознаят с българската стартъп система, като още една  възможност за обмяна на опит между страните.

Икономическият министър представи и българската военно-промишлена индустрия и възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай