Правителството предлага закон за управление на европарите

Правителството предлага закон за управление на европарите | StandartNews.com

София. Правителството се запозна на днешното си заседание с концепция за изготвяне на проект на закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщиха от Министерски съвет. Според екипа на вицепремиера Илияна Цанова, изготвил проекта, регламентирането на материята с подзаконови нормативни актове, макар че създава предпоставки за по-голяма гъвкавост, има редица недостатъци като фрагментарност, липса на правна сигурност и устойчивост на разпоредбите, неефективна система за обжалване.

Концепцията предвижда законът да даде решение на основните проблемни въпроси, идентифицирани през програмния период 2007-2013 г. чрез три ключови реформи:

- установяване на административно-правни отношения между управляващите органи и бенефициерите;
- гарантиране правото на бенефициерите на обжалване на издаваните административни актове по реда на административния процес;
- оптимизиране на правилата за извършване на финансови корекции.

Концепцията за разработване на закона следва да послужи като отправна точка за бъдещите краткосрочни и средносрочни мерки за оптимизиране на системата за управление на средствата от ЕС и повишаване на нейната ефективност и ефикасност, смятат вносителите. По този начин ще се създадат предпоставки за успешното изпълнение на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай