Правим бебешки храни за Китай

От азиатската страна имат интерес към жп сектора и земеделието ни

Правим бебешки храни за Китай  | StandartNews.com

Букурещ. Да правим бебешки храни за Китай е дискутирано по време на среща на премиера Пламен Орешарски с китайския му колега Ли Къцян. Орешарски е в Румъния, където участва във форума "Централна и Източна Европа и Китай".

"Подчертах пред китайския премиер, че е добре техни компании да инвестират в преработвателната индустрия на база месни суровини, които могат да се ползват за детски храни и млечната промишленост, които представляват интерес за китайските партньори", заяви след срещата Орешарски. "От Китай проявяват интерес към производство на детски храни, тютюн, месо, царевица, люцерна", заяви премиерът. Предстои да бъде създадена международна асоциация за селското стопанство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Орешарски е предложил седалището й да бъде в България. "България има възможност да бъде център на земеделската асоциация", заяви и агроминистърът Димитър Греков. Български фирми вече са изнесли първите 500 тона царевица за Китай. Правителството ни обаче настоява за износ на преработена земеделска продукция. Беше поставен въпросът да бъдат създадени съвместни предприятия, които да преработват суровините в храни, които да се предлагат на китайския пазар според техните изисквания и вкус, каза земеделският министър.

Обсъдена е и възможността за финансиране от китайска страна на проекти в инфраструктурата. От Китай имат интерес към жп сектора ни и конкретно към рехабилитация на жп линии. Премиерите на България и Китай са коментирали и културния обмен между двете държави. Орешарски е отбелязал необходимостта от пряка авиолиния София-Пекин, която да насърчи туристическия обмен. Конкретният проект, който Орешарски е предложил на китайски инвеститори, е инициатива на България и Румъния за изграждане на хидрокомплекс при Никопол-Турну Мъгуреле. Според Орешарски проектът може да се реализира в рамките на кредитната линия от Китай в размер на $10 млрд. за страните от Централна и Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай