Поскъпва тегленето на пари от банкомат

Таксата за кеш от АТМ машина вече няма да бъде фиксирана, а става процент от сумата

Поскъпва тегленето на пари от банкомат | StandartNews.com

Тегленето от банкомат ще поскъпне още след Нова година. Таксата за кеш от АТМ машина вече няма да бъде фиксирана, а става процент от сумата. Сурвакането по джоба с най-популярната банкова услуга е неизбежно, защото ще има и долен праг на удръжката. Той ще бъде равен на досегашната такса. Така за всяко теглене таксата ще е или равна, или доста по-голяма от това, което сме плащали досега, пише "Марица".

От 5 януари УниКредит Булбанк вече няма да удържа твърдо по 0.30 лв. за всяко теглене в кеш, а ще взима процент от сумата - 0.16%, но минимум 0.30 лева. Така, ако досега собствениците на дебитни карти, издадени от същата банка, за сума от 400 лева са плащали 0.30 лева, занапред ще плащат двойно - 0.64 лева. Удръжката за теглене от банкомат на друга банка е 0.20% от сумата, но не по-малко от досегашната фиксирана такса от 1.50 лева. Тоест, в нашия пример с 400 лева процентната такса прави 0.80 лева, но от картодържателя ще бъдат удържани 1.50 лева.

С месец по-късно, от февруари, Пощенска банка ще последва примера на другите големи банки и също „скъсва“ с фиксираната такса. Досега таксата за теглене от неин банкомат беше 0.30 лева, а от чужд - 1.30 лева. След по-малко от два месеца обаче комисионът става съответно  0.15% от сумата (минимум 0,30 лева)  и 0.20% (минимум 1.40 лева).

Първата банка, която кардинално промени ценоразписа си за тази услуга, бе Банка ДСК. Още в края на лятото тя замени фиксираната такса с процент от изтеглената сума.  Удръжките при нея сега са съответно 0,15% (но не по-малко от 0.30 лева) и 0,20% (но не по-малко от 1.50 лева). 

"Посочените промени на практика се отразяват в таксата при теглене на над 200 лв. от АТМ на Банка ДСК и над 750 лв. от АТМ на други банки в България и чужбина", уточняват от банката. Още след прецедента на една от най-големите банки у нас финансови анализатори предрекоха, че това няма да е единичен случай и по веригата ще го приложат още финансови институции. Сега "тарифите под индиго" стават факт. 

Въпреки нововъведените комисиони, таксите при теглене от банкомат остават в пъти по-ниски в сравнение със същата операция, извършена на каса в банката.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай