Неделя,

Пощенска банка обяви победителите във „Вселена от възможности“

От: Стандарт -
Пощенска банка обяви победителите във „Вселена от възможности“
A
A
A
  • Пощенска банка обяви победителите в своята КСО платформа „Вселена от възможности“
  • Проектите на първо място във всяка от категориите „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“ спечелиха финансиране за общо 30 000 лв.

На 14 септември по време на специално събитиев Университетската ботаническа градинав гр. Софиябяха наградени победителите в иновативната дигитална платформа на Пощенска банка „Вселена от възможности“. Тя бе създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, зада насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото.30 от общо 238 проекта с потенциал в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“достигнаха до финалния етап на състезанието, а в началото на септември след решителния вот на авторитетно жури бяха избрани тримата победители – по един проект във всяка от тях. Стойността на финансовата подкрепа, коятополучи всеки победител, е 10 000 лв., с което авторът се ангажира със срок за реализиране на проекта си в рамките на 6 месеца от датата на получаване на финансирането.

Водещ на церемонията по награждаване бе Ники Кънчев.

На локацията на събитието бяха обособени три сензорни устройства с интуитивен интерфейс – по един за всяка категория, където гостите имаха възможността сами и в детайли да разгледат същността на презентираните проекти. Церемонията стартира с кратко въведение и представяне на финалистите с видео визитки, след което се пристъпи към официалното награждаване на победителите.

Първото място в категория „Дигитални иновации“ спечели проектътInfinity Toy Box– платформа за наемане на детски играчки, книги и игри. Тя цели да запознае децата и техните родители с по-екологични начини на потребление и ползите от кръговата икономика. С помощта на платформата родителите ще могат да наемат различни образователни артикули за своите деца, които да използватза определен период и лесно да заменят за нови. Разработката на платформата стартира в началото на годината, като с помощта на спечеленото финансиране предстои да бъдат направени специални образователни кутии, подходящи за деца от 0 до 2-годишна възраст.

Проектът, заслужил отличие в категория „Образование“,е идея за изграждане на Софийски планетариум „Андромеда“, в който се планира да се прожектират астрономически и научнопопулярни филми, подходящи за всички възрасти, както и да се провеждат курсове за деца и юноши. Основната цел на проекта е да популяризира естествените науки сред жителите и гостите на столицата, използвайки иновативни прожекционни методи.

Победителв третата категория „Зелени проекти“е инициативата „Чиста вода“ на социалното предприятие „Чудната градина“, в което работят 21 души с увреждания.Целта на проекта е да осигури собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж на чиста вода за градината, в която се отглеждат цветя и зеленчуци.

Специална поощрителна награда от 2 500 лв. получи проектът „Зелена класна стая“, който има за цел да стимулира включването, изграждането на идентичност и откриването на алтернативи за житейска реализация на деца и младежи от изолираните села в района на Велинград.

„Тази година е по-специална за Пощенска банка, тъй като празнуваме своята 30-годишнина.И сме щастливи, че именно сега успяхме да реализираме проекта „Вселена от възможности“, като част от нашата активна политика за корпоративна социална отговорност, с който надграждаме действията ни в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризираме иновациите в съвременното общество. Платформата предизвика изключително голям интерес сред обществеността, откроявайки множество проекти и добри идеи в полза на обществото, които заслужават да бъдат представени.Категориите, които подбрахме при стартирането на инициативата,отговарят изцяло на мисията и ценностите на нашата банка, тъй като не сме спирали да предлагаме иновативни дигитални решения за удобство на клиентите ни, да развивамеразлични зелени инициативи и да допринасямеза постиженията в образованието. Вярваме, че настоящето днес предоставя вселена от възможности за бъдещето ни утре. Всички тези добри проекти, които видяхме, го доказват напълно.Благодарим на участниците, които бяха достатъчно смели и споделиха своите креативни идеи с нас“, коментира Димитър Шумаров, изпълнителен директор, главен финансов директор и член на Управителния съвет на Пощенска банка.

Проектите, които бяха допуснати за участие в състезателния характер на програмата, трябваше да отговарят на редица критерии, сред които за новаторство, качество и приложимост.На ексклузивно създадената иновативна онлайн платформа www.30yearspostbank.bgвсеки желаещ (гражданин или организация с нестопанска цел) имаше възможност да представи своята атрактивна идея с фокус върху социалното предприемачество.238-те проекта в полза на обществото, които участваха в надпреварата за безвъзмездно финансиране, бяха разпределени съответно–39 кандидатури вкатегория „Дигитални иновации“, 136кандидатури в категория „Образование“ и 63 вкатегория „Зелени проекти“.До края на месец юли потребителите имаха възможност да гласуват за избран от тях проект през платформата, с което определиха 30-те най-добри идеи.През последния етап независимо жури разгледа и оцени финалните кандидатури, чиято методика се основаваше на подробен анализ с проверка на всяка идея за съответствие и допустимост – техническа, финансова и творческа.

Експертното журибе в състав:

  • г-жа Петя Димитрова,главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;
  • г-жа Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум;
  • г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България;
  • г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика” ЕАД;
  • г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър „Обучение и вдъхновение“ – СофтУни.

Повече информация за дигиталната платформа, както и за победителите в трите категории, можете да откриете на www.30yearspostbank.bg.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички