Петък,

Поредно кроше от банките! Новите такси

От: Редактор -
28887
Поредно кроше от банките! Новите такси
A
A
A

От този месец плащаме по-високи такси за операции на каса и банкомат, както и за поддръжка и откриване на разплащателна сметка, показа проверка на darik.bg. 

Първа инвестиционна вече предупреди клиентите си, че променя тарифите и таксите от 13 април. Таксата за теглене от банкомат на Fibank за клиенти на банката вече ще бъде 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата, но не по-малко от 30 ст. Променя се и таксата за трансакции, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата.

Нови тарифи ще има и за внасяне на пари. От банкомат на Fibank с дебитна карта на банката таксата вече ще е 30 стотинки, а досега за тази услуга банката не взимаше пари. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

Вдигат се и таксите за бизнес карти, като те стават същите, както за физическите лица. Досега за внасяне на суми по тях банката не взимаше такса. При тях обаче  промяната е в сила от 13 февруари. 

И друга банка ще промени сумите, които взема от клиентите си за различни услуги. От 20 февруари Банка ДСК също повишава редица такси. Откриване на разплащателна сметка в офис на банката вече ще струва 6 лева, а не 4 лв., както досега. Месечната такса за поддържка на сметка с издадена дебитна карта става 2,74 лева при 2,60 лв. сега, а без дебитна карта – 4,89 лева при 4,50 лв. сега. 

Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лв. на 2,74 лева. Повече ще плащат и хората с влог в банката, като обслужването на безсрочен депозит става 3,91 лева на месец от 3,50 лева сега. 10 лева вече ще взима банката за закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на откриване. Досега за тази услуга банката не взимаше такса. 

Нови такси ще има и за теглене на пари, като с предварителна заявка на клиента таксата се повишава от 0,60% от сумата, но минимум 6 лева, на 0,70% и минимум 7 лева. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, но не по-малко от 5 евро. Без предварителна заявка таксата ще бъде 0,80% върху цялата сума, ако е в лева, при 0,70% сега. 

Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари. Сега таксата е 0,2% от сумата, която внасяме, но не по-малко от 3 лева. Вече ще ви взимат 0,25% от сумата и отново не по-малко от 3 лева. Повече се вдига таксата за внасяне на суми в евро – от 0,3% от сумата или поне 3 евро на 0,35% от сумата и минимум 5 евро. 

От 20 март Банка ДСК увеличава и тарифата за вътрешнобанков превод по мобилен номер от 0,20 лева на 0,50 лева. От 23 февруари банката въвежда такса от 20 лева за промяна на транзакционни лимити по бизнес дебитни и предплатени карти и по бизнес кредитни карти, когато промяната се извършва в офис на банката.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. За откриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея вече ще се плаща по 5 лева, а не по 4 лв. Вдига се и таксата за теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки. Ако сумата е над 2000 лева, таксата става 0,6% от нея, а не 0,5%, както сега.

Увеличава се и таксата за теглене от сметки в евро - от 0,5%, но не по-малко от 2,50 евро, на 0,7% от сумата, но не по-малко от 3 евро. Преводите по сметки също поскъпват, независимо дали са на един клиент, или на различни, и таксата става 3,50 лева от 3 лева сега. Същото увеличение ще е и за бизнес клиенти. 

Това е поредното повишение на банковите такси. Първоначално банките увеличиха най-много тези, които се извършват на гише в клоновете, но сега увеличение има и дори на онлайн услугите. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com