Половината от парите за плащане на гарантираните депозити в КТБ са осигурени

Половината от парите за плащане на гарантираните депозити в КТБ са осигурени | StandartNews.com

Министерство на финансите набра половината от средствата необходими за отпускането на заема на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити от КТБ. В сряда ще бъде пласиран още половината от сумата на вътрешния пазар. Това става ясно от съобщение на ведомството на министър Владислав Горанов.

В понеделник правителството разреши предоставянето на заем до 2 млрд. лв. на Фонда да гарантиране на влоговете в банките. Същият ден Министерството на финансите е пласирало успешно емисия едногодишни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК) с номинал 400 млн. евро. Падежът на емисията е 3 декември 2015 г., съобщиха от Министерство на финансите.

Заявките на потенциалните купувача са били за тройно по-голяма сума - 1.23 млрд. евро.

Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира от отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците купиха книжата, е 99.16 за 100 евро номинал.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки е 0.84%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0.92%.

Банките придобиха 69.70% от книжата, пенсионните фондове взеха 21.79%, застрахователните дружества - 4.15%, договорни фондове и фондове за управление на активи 3.19%, други инвеститори -1.17%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай