По-лесно сравняваме таксите на банките

По-лесно сравняваме таксите на банките | StandartNews.com

Данъчните ще имат достъп до регистър на сметките в трезорите

Гражданите и фирмите от страните в ЕС ще могат по-лесно да сравняват таксите на всички банки в общността за най-често използваните услуги за да си избират трезора, който предлага най-изгодните. Тази информация ще бъде качена на специален сайт, предвижда Директивата на ЕС за съпоставимост на таксите, която предстои да бъде въведена и в нашето законодателство. БНБ заедно с Асоциацията на банките в България е изготвила списък с таксите за най-използваните платежни услуги в различните банки, който вече е представен в Европейската комисия. Това се прави с цел потребителите на платежни услуги да бъдат максимално защитени и да правят информиран избор за най-изгодните за тях условия.

Регламент на ЕК от тази година пък предвижда да бъде поставен таван на таксите, които се събират от търговците при плащане с банкови карти. Това не засяга самите притежатели на карти, които в повечето случаи и в момента не плащат банкови такси при пазаруване с карти.
Според друга нова европейска директива против прането на пари, предстои да бъде създаден регистър за сметките на гражданите и фирмите в банките. За разлика от съществуващия сега кредитен регистър при БНБ, новият ще отчита само наличните сметки без да отразява движението по тях и наличностите. От новия регистър ще се възползва предимно Националната агенция за приходите, която настоява да има достъп до кредитния регистър на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай