Подуправител на БНБ с важна информация за пенсиите в банките

Вече се появява интерес към откриване на сметки без такси в банковата система

Подуправител на БНБ с важна информация за пенсиите в банките | StandartNews.com

Банковата сметка за основни операции се използва за социално включване на хора от уязвимите групи с по-ниски доходи, които да станат част от финансовата система и да си открият такава сметка, която и до момента беше с по-ниски такси, за да използват необходимите и възможни инструменти за това. Това обясни пред БНТ подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Поводът за коментара му бе откриването на банкови сметки за заплати, пенсии и социални плащания без такси.

По думите му и преди промените в закона нямаше много открити банкови сметки в банковата система - общо малко над 1000 сметки, но сега от началото на месеца се появи известен интерес.

"Още от самото начало, когато стана ясно, че няма да е много лесно да бъде приложена сметката започнахме да мислим с Министерството на финансите и с Асоциацията на банките в България как да я направим наистина инструмент, за да служи на хора, за които е предназначена, а именно за хората с по-ниски доходи. Министерският съвет вече прие промени в закона, който регулира тази материя и там вече по-ясно е казано колко операции ще бъдат извършвани безплатно с тази сметка, какви операции ще бъдат извършвани и те ще посочват, че източникът на тези средства са точно от посочените в закона заплати, пенсии, стипендии", поясни Чобанов.

Той добави, че след като се направят законодателни промени, вече по-ясно ще е за хората какво право имат, когато си откриват такава сметка. А банките нямат право да отказват, въпреки че го правят, според сигнали от граждани. Чобанов каза още, че основния приход на банките не е от таксите, а от лихвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай