Почетен доктор! Кристалина Георгиева с триумф в УНСС (СНИМКИ)

Кристалина Георгиева е ръководител в три от най-влиятелните институции в света

Почетен доктор! Кристалина Георгиева с триумф в УНСС (СНИМКИ) | StandartNews.com

Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) доц. д-р Кристалина Георгиева получава днес почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

На церемонията присъства премиерът Кирил Петков.

На 3 февруари 2021 г. академичният съвет на УНСС единодушно гласува предложението за присъждане на почетното звание, внесено от председателя на Общото събрание и ръководител на катедрата "Човешки ресурси и социална защита" проф. д-р Лалко Дулевски и ректора проф. д-р Димитър Димитров в качеството му на ръководител на катедрата "Национална и регионална сигурност". Поради пандемичните ограничения тържествената церемония беше отложена с над една година.

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия, заявяват от УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. "Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля", каза проф. Димитров, цитиран от БТА.

Проф. д-р Лалко Дулевски определи доц. д-р Кристалина Георгиева като "много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието "Доктор хонорис кауза" на УНСС". Той припомни, че тя е доцент на УНСС, автор и съавтор е на над 100 публикации по макро- и микроикономика, и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Проф. Дулевски обърна внимание, че във всички официални биографии се отбелязва, че управляващият директор Кристалина Георгиева притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където е преподавала като доцент през периода 1977–1993 г. Той подчерта, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева "УНСС ще постави на достойно място най-известния българин - свой колега, приятел и възпитаник". "Тя е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове", допълни проф. Дулевски.

"Направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Тя ръководи международните усилия в икономическия отговор на COVID-19 за предотвратяване на това, което би могло да се окаже бедствие за развиващите се страни и нововъзникващите пазари. Кристалина се превърна в световен лидер в борбата срещу изменението на климата. Тя ръководи най-важната институция в управлението на световната финансова система, в нейното адаптиране към промените, необходими в 21-и век. Не беше лесно, но тя демонстрира състрадание, интелектуална проницателност и ангажираност. Ние, целият свят, сме й дълбоко задължени за нейните огромни усилия и принос", каза Джоузеф Стиглиц, икономист и носител на Нобелова награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай