По сергиите пълно с кантари менте

Стават само за битова употреба

По сергиите пълно с кантари менте | StandartNews.com

Един от десет кантара по сергиите е менте установи проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). От контролното ведомство уточниха, че става въпрос за електронни везни, които не са предназначени за търговска употреба. Експертите ги наричат „черни“ и те най-често са произведени в най-многолюдната държава в света и не се знае точността им на измерването.

Те са и много евтини. Най-често продават в различните интернет магазини за по 30-40 лв и са предназначени за използване в домакинствата. Стойността на качествена везна за търговска употреба е около 1000 лв. припомниха от ДАМТН.

От началото на месеца досега ДАМТН провери общо 26 общински пазари и борси из цялата страна. Така са проверени 751 търговци от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

От данните става ясно също, че при някои борси нарушенията надвишават средния процент несъответствия за страната. Тук попадат два пазара в София - в кв. „Борово“ с 66% несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40%.

В страната се открояват Общински пазар „Младежка“, район Централен в гр. Пловдив с 41% несъответствие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46% несъответствия и Стоково тържище гр. Сливен с 33% несъответствие.

"Да гледаме дисплея, често кантарът е скрит зад купчините от плодове и зеленчуци и щайгите. Това съветва Богомил Николов от „Активни потребители“. По думите му, подобно разположение на уредът за измерване винаги буди съмнение.

„Най-старият номер на търговците по пазарите е да манипулират грамажа на покупката със скрити тежести върху везната“, припомня той. „В този случай не е нужно да гледаме, едвали не под кантара на сергията.

Важното е наличието на пазара на контролна везна, където може бързо да се установи дали не са ни „ударили“ в кантара“, припомня експертът. „Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да сигнализира ръководството на пазара”, добавя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай