По-лесни кредити за малкия бизнес

ЕБВР и УниКредит Булбанк подписаха споразумение за споделяне на риска без предоставяне на паричен ресурс в размер до 75 млн. евро

По-лесни кредити за малкия бизнес | StandartNews.com

Българските малки и средни фирми ще се възползват от по-лесен достъп до финансиране. Това става възможно благодарение на споразумение за споделяне на риска без предоставяне на паричен ресурс в размер до 75 млн. евро. То бе подписано от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и УниКредит Булбанк.

ЕБВР ще гарантира до 65% от всеки заем, отпускан от УниКредит Булбанк на клиенти, които отговарят на условията на споразумението.

Това е второто споразумение за споделяне на риска, което ЕБВР подписва в България. То укрепва партньорството с УниКредит Булбанк и подпомага подкрепата за растежа и конкурентоспособността на предприятията в страната.

„Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това споразумение подкрепя развитието на малките и средни предприятия (МСП) в страната, които са ключов фактор в развитието на българската икономика. Партньорството ще облагороди допълнително средата за ефективно развитие на бизнеса, като предостави по-лесен достъп до финансиране“, коментира по време на официалното подписване на споразумението Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Много съм доволен от подписването на съвместното споразумение между ЕБВР и УниКредит Булбанк. Това партньорството ни позволява да предложим продукт, които е подходящ за местния пазар и ще бъде полезен на клиентите в България“, заяви Ален Пилу, вицепрезидент в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Инструментът за споделяне на риска е един от трите основни финансови инструмента на Инициативата за малкия бизнес на ЕБВР – програма, насочена към подкрепа и развитие на малките и средни предприятия (МСП) в страните, в които ЕБВР инвестира. Той е разработен, за да може ЕБВР да участва в кредитните експозиции на своите банки-партньори, с или без предоставяне на паричен ресурс.

УниКредит Булбанк е дългогодишен и стабилен партньор на ЕБВР по редица програми в подкрепа на МСП и инвестиции в устойчива енергия, както и активен участник в съвместни финансирания от 2001 г. насам. УниКредит Булбанк е лидерът в корпоративното и инвестиционно банкиране в България и носи на българския пазар богатия опит на групата УниКредит - банкова група с инвестиционен кредитен рейтинг, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да е успешна паневропейска търговска банка.

Съвместната работа по инструмента за споделяне на риска ще подпомогне стратегията на най-голямата българска банка за продължаващ устойчив растеж в бъдеще.

Засилването на конкурентоспособността на българските предприятия и подкрепата за финансовото посредничество чрез продукти за споделяне на риска са ключови приоритети за ЕБВР в страната. Като един от големите институционални инвеститори в България, ЕБВР е инвестирала почти 3,9 млрд. евро в 253 проекта в страната, предимно в частния сектор.

На снимката:

 

Ален Пилу - вицепрезидент в ЕБВР; Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк; Антоанета Куртяну, член на УС на УниКредит Булбанк (отляво надясно)

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай