По-хладен ли става горещият душ?

Намалени ли са градусите на топлата вода за хората с централно отопление

По-хладен ли става горещият душ? | StandartNews.com

 

Намалени ли са градусите на топлата вода за хората с централно отопление? И ако това все още не се е случило, какво ни чака през зимата, питат читатели на "Стандарт".

От "Топлофикация" София успокояват клиентите, че градусите на водата не са намалявани, а след подписания договор между дружеството и и "Булгаргаз", на практика софиянци могат да бъдат спокойни, че парното и топлата вода са гарантирани. При проблеми с топлото вкъщи е възможно причината да е неизправност в сградната инсталация.

В понеделник стана ясно, че "Топлофикация - София" ще работи цяла зима и ще има газ до края на другата 2023 г. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза пред БНТ, че държавата трябва да се намеси с компесаторни механизми за всички потребители на природен газ. "Газ ще има", отбеляза Георгиев.

В позиция от "Топлофикация - София" заявиха за "Стандарт", че "цената на топлинната енергия се определя от КЕВР в началото на всеки регулаторен период. Съгласно Наредба №5 за регулиране цените на топлинната енергия КЕВР може  да се самосезира при отклонение на цената на газа от над 15% спрямо заложената при ценообразуването и да преразгледа цените, но също така наредбата постановява, че най-ранната такава възможност е не по рано от 6 месеца след началото на регулаторния период. Относимо към настоящата ситуация това е 1-ви януари 2023 г. Съгласно решението на КЕВР от 1.07.2022 г., отоплителният сезон ще започне при текущата цена от 137,86 лв/МВтч без ДДС., с намалена  ДДС ставка на 9%,  или от началото на отоплителния сезон абонатите ще плащат с 27% по-високи сметки спрямо миналия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай