Плащат през ноември на вложителите в КТБ (ОБЗОР)

Плащат през ноември на вложителите в КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да има обезщетения с облигации, заяви Порожанов

При всички положения в началото на ноември ще започне изплащането на гарантираните влогове до 100 хил. евро в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това увери финансовият министър Румен Порожанов след заседанието на правителството в сряда. Той отхвърли появила се по-рано през деня информация, че се готви изплащане на депозитите в банката с облигации. "Подобно нещо в Министерството на финансите не само че не е помисляно, не е писано или каквото и да е като някакъв вариант. Нито е внесено в Министерски съвет, нито е разглеждано", обясни финансовият министър. Той обаче призна, че подобна възможност съществува за покриване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, където не стигат около 1,6 млрд. лв. за покриване на гарантираните депозити в КТБ.

За да започне изплащане на гарантираните влогове от КТБ, обаче е необходимо да излязат официалните финансови резултати от одита на банката, което БНБ обяви, че ще стане на 20 октомври. Одитори на КТБ са световно признатите "Ърнст енд Янг", "Делойт" и българската компания АФА.

От думите на Румен Порожанов стана ясно още, че законът за гарантиране на влоговете в банките ще бъде синхронизиран с европейския. Според него така ще бъде избегнато сегашното положение изплащането на влоговете в затворените банки да се бави толкова много. На заседанието на кабинета е обсъдено и прието и становище по повод писмото на ЕК от 26 септември, в което се настоява да се изплатят гарантираните депозити в КТБ. В рамките на досъдебната фаза ние трябва да отстраним две несъответствия - законодателното и осигуряването на достъпа до гарантираните влогове, каза по този повод финансовият министър. Позицията, която вчера трябваше да бъде изпратена на ЕК, е разработена от МФ, БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете и разгледана от Съвета по европейски въпроси. България поема ангажимента да приеме вече подготвения проект на нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, с който се отстраняват несъответствията в българската нормативна рамка спрямо правото на ЕС, както и pевизиране на правната рамка по отношение на мерките за специалния надзор, които БНБ може да предприема в качеството си на компетентен надзорен орган в банковата сфера, и предприемане на мерки за обезпечаване в най-скоро време на достъпа на вложителите до гарантираните депозити в двете банки, съобщиха още от пресцентъра на финансовото ведомство.

Още няма план за Корпоративна

Конкретен план за преструктурирането и рекапитализацията на КТБ все още не е представен от страна на акционерите. Това стана ясно на пресконференция на австрийския фонд EPIC, който от известно време заявява намерения към затворената Корпоративна търговска банка. Според финансиста Емил Хърсев пък, който присъства на срещата, КТБ е достатъчно здрава, за да бъде оздравена. Няма и конкретна сума, която да се обсъжда за инвестиции в банката. Оздравителен план не може да бъде представен, преди да бъдат видени окончателните разчети за състоянието на банката, няма как такъв да бъде изготвен, поясни Хърсев.

Юристи: Василев лично давал заемите

Бившият собственик на Корпоративна банка Цветан Василев е разполагал с парите в банката и той еднолично е решавал как да бъдат раздавани. Това признаха от интернет обществото "КТБ alive" на пресконференция вчера. По повод обвинението, че в банката са открити главно големи кредити на свързани фирми, участниците оправдаха ситуацията с твърдението, че във всички български банки има големи количества такива заеми и затворената банка не е изключение. Според експертите на сдружението дупката в капитала на частния трезор е около 800 млн. лв., а от инвестиционния фонд EPIC пък твърдят, че сумата е със 100 млн. повече. Не може с пускането на облигации от КТБ да я оздравяват, защото се нарушава законът, признават от alive. Според тях това може да се случи само ако в новоемитираните акции се включат и допълнителни капитали на нови акционери. Такива заявки обаче засега няма.

Плевнелиев иска: Актуализация и решение за КТБ

Президентът поръча на служебния кабинет анализ за изпълнението на бюджета

Бърза актуализация на бюджета за 2014 г., приемане на финансовата рамка за следващата година и гарантиране на финансовата стабилност чрез решаване на казуса с КТБ. Това са първите проблеми, с които ще се занимаят новите депутати, стана ясно след срещата при президента Росен Плевнелиев с представители на 8-те партии и коалиции в новото НС. За да имат народните представители възможно най-пълна информация относно актуалните данни за състоянието на държавата, всяка от 8-те парламентарни сили ще получи доклад за изпълнението на бюджета и финансовото състояние на страната от служебния кабинет. Нужни са и бързи и адекватни решения за КТБ. Затова и ще бъдат направени усилия да се поиска повече информация от БНБ по казуса КТБ, която да бъде представена на институциите и 8-те парламентарни сили, за да се намери справедливо решение за вложителите. Нужна е спешна адаптация на евродирективата за банковите влогове, както и реформи в енергийната система, обясни Плевнелиев. Не е задача на служебния кабинет да свърши работата на следващото правителство, нито да задава политиките му. Нужен е обаче плавен преход и добра стиковка между настоящия и редовния кабинет, за да се даде на следващото управление летящ старт, обясни още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай