Плащаме по-малко за плодове и лекарства

Зеленчуците поскъпнаха с близо 6%, луксозните стоки вървят надолу

Плащаме по-малко за плодове и лекарства | StandartNews.com

София. Спад в цените на тока, парното и плодовете са една от причините за отрицателната годишна инфлация в страната към края на ноември. За последните 12 месеца токът е поевтинял с 11,1%, плодовете с 6,8%, а парното с 10,5%, сочат данните на Националния статистически институт.

Намаление се отчита и в цената на редица други стоки и услуги. Така например лекарствата са поевтинели с 2,9% за година, телефонните апарати с 8,7%, а въглищата и дървата за огрев с 6,5%. Интересно е да се отбележи, че се отчита спад и в цената на автомобилите 6% за година. Други стоки, чиито цени падат отчетливо през последната година, са тези на бижутата и часовниците (-4,5%), фотографската техника (-12,6%) и захарните изделия (-5,2%).

На фона на падащите цени някои стоки и услуги все пак регистрират поскъпване в рамките на периода ноември 2012 - ноември 2013 г. От храните най-сериозно скачат зеленчуците - цената им се повишава с 5,9% за година. С 1,4% поскъпват лекарските услуги, а с 2,1% скачат услугите, свързани със спорт и развлечения. Цената на водата е единствената комунална услуга, която отчита покачване с 0,8% за година. Цените на книгите скачат с 1,8%, сочат данните на НСИ.

Вино и бира надуват цените в кръчмите

Сред стоките, които поскъпват на годишна база, е и алкохолът, сочат данните на Националния статистически институт към края на ноември 2013 година. За радост на любителите на спиртни напитки този вид питиета отчита скок в цената с едва 0,9%. Потребителите на бира и вино обаче са по-ощетени, тъй като цената на бутилките се увеличава съответно с 3,2% и 3,4%. Навярно горепосочените данни са и основната причина и за по-високите цени в ресторантите и баровете. Според последните данни посещението на бар ще ви излезе с 2,5% по-скъпо, отколкото преди година.

В топ 3 сме по спад

България е сред трите страни в ЕС с най-ниска инфлация през ноември на годишна база, показват данните на Евростат. На първо място по този показател е Гърция с дефлация от 2,9 на сто на годишна база, втори сме ние с 1,5%, а на трето място е Кипър - с 0,8 на сто поевтиняване на стоките и услугите за година назад. Латвия е четвъртата страна с годишна дефлация през ноември от 0,3 на сто. Всички останали членки на общността отчитат инфлация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай