Пламен Димитров бие тревога: Това положение е ненормално

По държавния бюджет КТ "Подкрепа" не са съгласни

Пламен Димитров бие тревога: Това положение е ненормално | StandartNews.com

Около 5 часа продължи заседанието на Тристранния съвет. По принцип се получи преобладаващо съгласие по бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет, но с много въпросителни и условия. Тези условия поставяме и ние и други организации, каза в студиото на "Още от деня" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По държавния бюджет КТ "Подкрепа" не са съгласни.

Според Димитров КНСБ смятат, че бюджетът за Здравната каса е добър - с 900 млн. повече от миналата година. С гаранции, че ще бъдат достигнати нивата за стартови заплати на медицинските сестри от 1500 лв и 2000 лв. на лекарите до края на годината. Предвидено е и увеличение на заплатите и работещите в самата каса, парите от доболничната помощ са повече.

За бюджета на ДОО, Димитров смята, че 12% увеличение на пенсиите не стига, но е нещо добро.

"Нашите условия да го подкрепим е максималният осигурителен доход да расте - да стигне 500-600 лв, за да може съотношението между максималния доход и максималната пенсия да отразява средния коефициент на заместване. Но на този етап условието не е прието. Не може максималната пенсия да е равна на максималния доход, това положение е ненормално", каза Димитров.

Второто условие на КНСБ е минималното обезщетение за безработица от 18 лв. да стане 23 лв. на ден. Финансовият министър Асен Василев е казал, че това си струва да бъде разисквано и Димитров се надява предложението да мине между първо и второ четене в НС.

За държавния бюджет за 2023 трябва да има съгласие, че трите процента дефицит могат да бъдат постигнати, каза още Пламен Димитров.

Според него са нужни още 167 млн. за заплати, които могат да бъдат намерени лесно без да се пипат данъци и осигуровки.

В радиото няма три месеца увеличение на заплатите, агенциите в Министерство на земеделието - също трябва да получат своите увеличения, както и в здравеопазването.

"Ще намерим начин, с протести в това число, да покажем, че тези хора ще получат парите си", каза Димитров.

По отношение на 100% дивидент за държавните предприятия, Пламен Димитров заяви, че финансовият министър не е готов да се върне на 50% дивидент на БЕХ, което за тях е фатално.

"В системата на енергетиката ще имаме сериозни проблеми - катаклизми", каза президентът на КНСБ.

Той смята, че тези пари вече са взети, защото на 30 юни се плаща дивидента.

"Има и допълнителни възможности за събираемост, вместо да пипаме парите на българската енергетика", категоричен е Пламен Димитров.

Според него има много кусури в бюджета, но те могат да бъдат оправени между първо и второ четене.

Допълни още, че не е обсъждан днес Бюджет 2024.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай