Петров: Стартира подготовка за възстановяване на работата във ВМЗ в Иганово

Петров: Стартира подготовка за възстановяване на работата във ВМЗ в Иганово | StandartNews.com

„Още днес влизат специализирани екипи на Министерство на отбраната с необходимата тежка техника за разчистване на двата епицентъра на взривовете в Иганово. Паралелно с това ще влязат и специално обучени и инструктирани екипи на ВМЗ-Сопот, които ще направят оценка на риска и на инфраструктурата с цел подготовка за възстановяване на производствения процес в Иганово." Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на пресконференция след проведеното днес извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Отбранителна промишленост". Той подчерта, че екипът на Министерство на икономиката е предприел всички мерки в границите на възможното, за да се ускори процесът по възстановяване на работата в Иганово.

„За нас безопасността и здравето на работниците са приоритет и по тази причина взехме решение да сезираме Инспекция по труда", допълни зам.-министър Петров. Той поясни още, че по уверение на ръководството на ВМЗ средства за възнагражденията на служителите и работниците има и те ще бъдат изплащани по обичайния график.

„Министерство на икономиката отреагира много бързо на нашето искане. До момента е свършена много работа, а самото заседание протече в дух на разбирателство и всички страни показаха своята отговорност". Това заяви г-жа Иванка Иванова, председател на Федерация на синдикати от военно-промишления комплекс – КНСБ и на синдикалната организация на КНСБ при ВМЗ. Тя допълни, че има уверението на Министерство на икономиката и ръководството на ВМЗ, че заплаха за работните места няма и че предприятието няма да бъде приватизирано. „Това е голямо успокоение", коментира тя, като изрази своето удовлетворение от адекватната реакция на Министерство на икономиката и на Министерство на отбраната. Г-жа Иванова подчерта, че заседанието е било изключително конструктивно и че на него са начертани необходимите действия за възстановяване на работата в Иганово в най-кратки срокове.

Председателят на СС „Подкрепа" при ВМЗ Димитър Атанасов също благодари за оказаното съдействие от всички страни по казуса с ВМЗ. Той се извини за поисканата оставка на министър Лукарски и коментира, че неразбирането вероятно е породено от липса на комуникация.

Изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев заяви, че сроковете по текущите договори на ВМЗ са предоговорени и че няма да бъдат налагани санкции. Той изрази своята увереност, че забавянето в доставките ще бъде компенсирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай