Петролът поевтиня с 4 процента

Това са най-ниските нива на петролните фючърси от 4-и март

Петролът поевтиня с 4 процента | StandartNews.com

В четвъртък петролните фючърси поевтиняват за пета поредна сесия на търговия, достигайки най-ниски нива от началото на март с оглед на по-нататъшното нарастване на седмичните складови запаси на суров петрол в САЩ и инвеститорите опасения, свързани със забавеното темпо на ваксинация срещу Covid-19 в Европа, съобщава БНР.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 4% към $65,20 за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват с 4,3% до нива под $62,00 за барел. Това са най-ниските нива на петролните фючърси от 4-и март.

Понижението за пета поредна сесия на търговия е факт, след като в сряда Енергийната информационна администрация (EIA) отчете нарастване през последната седмица до 12-ти март на складовите петролни запаси в САЩ с 2,4 млн. барела. Това представлява увеличение на петролните запаси за четвърта поредна седмица.

В същото време негативно влияние върху цените на петрола продължава да оказват засилващите се опасения относно бавния темп на ваксинациите на стария континент, което пък може да забави очакваното икономическо възстановяване от пандемията в един от най-тежко засегнатите на кризата региони.

Редица европейските страни, начело с водещите икономики Германия, Франция и Италия, прекратиха временно имунизацията срещу Covid-19 с ваксината на АстраЗенека  след информации за възможни сериозни странични ефекти.

Британските власти пък заявиха, че глобалните неравномерни доставки на ваксини означават, че тяхното разпространение ще бъде по-бавно от очакваното през следващите седмици.

Графика на петрол Брент/долар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай