Петролен бос взима общински дял във фалирала фирма

Чака се решението на Общинския съвет в Пловдив

Петролен бос взима общински дял във фалирала фирма | StandartNews.com

Общинският дял във фалиралата фирма „Градски транспорт - Пловдив” АД ще бъде продаден на „Петрол енерджи” ЕООД на Георги Самуилов, ако Общинският съвет одобри днес предложението на зам.-кмета по финансите Величко Родопски и експертната оценка на акциите.  Това съобщава "Марица".

Акциите в бившето транспортно дружество са 66 608 с цена 1,04 лева всяка  и представляват 2,84% от капитала на бившия общински превозвач. Фирма „Градски транспорт - Пловдив” АД е обявена в несъстоятелност през октомври 2019 г. и не извършва превози, а синдикът Николай Митов има указание от Окръжен съд да започне да осребрява имуществото и да погасява дълговете.   

Преди няколко месеца Общинският съвет беше взел принципно решение за продажбата на акциите, чиято оценка е направена от вещо лице.  През 2021 г. „Петрол енерджи” е придобила на търг с тайно наддаване 5,77% от капитала, или 135 235 акции. Според правилата общинският дял трябва да бъде предложен на акционерите - „Транс сити” АД  и „Петрол енерджи”.

„Транс сити”, чрез която през 2006 г. Ангел Батаклиев купи 67% от капитала на дружеството, е обявена в несъстоятелност. Затова фирмата на Георги Самуилов има право да закупи акциите на Общината.

С прекратяване на участието на Община Пловдив в някогашното общинско дружество се слага край на дългата и драматична сага, в която беше ликвидиран и тролейбусният транспорт. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай