"Петрол" в ръцете на съда

Денис Ершов поискал от магистратите да спрат сделката с акциите

"Петрол" в ръцете на съда | StandartNews.com

София. Съдбата на "Петрол" АД отново е в ръцете на съда. След като в понеделник 47,7% от акциите на дружеството смениха собственика си през Българската фондова борса, изпълнителният директор на "Петрол Холдинг" Денис Ершов е поискал от Окръжния съд в Стара Загора да отмени сделката.

Според жалбата сделката е основана на неверни и неистински документи и най-вероятно антидатирани договори с определен инвестиционен посредник и е извършена в нарушение на устава на "Петрол Холдинг". Искът е бил уважен от магистратите, които са излезли с решение за запор на акциите. Решението е изпратено до Централния депозитар, където се вписват сделките на БФБ. Проблемът е, че реализирани на борсата сделки са неотменяеми. Според закона единственият вариант съдът да спре прехвърляне на акции е решение за запор да има преди регистриране на сделката. Според правилата на капиталовия пазар сетълментът на сделките и вписването им се извършва на втория ден от сключването им.

Все още остава неясно и кой е продавачът и кой купувачът на акциите на "Петрол". И двамата основни акционери - "Петрол Холдинг" и "Нафтекс Петрол" имат толкова големи дялове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай