"Петрол" събуди борсата

"Петрол" събуди борсата | StandartNews.com

Петър Пешев, Бул ТрендТрейдър, trader.bulltrend.bg

Умора се наблюдава на международните капиталови пазари. Борсовите индекси в САЩ и стара Европа завършват със седмично понижение. Немският DAX се понижава с 3%, до около 9100 пункта, с 2%, до около 6500 пункта, се обезценява английският FTSE100, а S&P500 губи малко над процент, до около 1785 пункта. Въпреки седмичния спад индексите в САЩ и Германия исторически се намират на най-високата си месечна стойност. Японският пазар завърши с повишение седмицата. В Страната на изгряващото слънце е налице силен бичи пазар, като Nikkei225 е на нивата от 2007 г. благодарение на стимулиращите фискални мерки, предприети от министър-председателя Шиндзо Абе, по-известни като Абеномика.

Японската централна банка отдавна поддържа ниски лихвите по японските облигации чрез операции на открития пазар, като фактически позволява на японското правителство да се финансира при лихва от 0.7% за десетгодишни облигации (при такава доходност до падежа се търгуват японските 10-годишни облигации към 6.12.2013 г.). Японският брутен публичен дълг съответства на недостижимите от никоя друга развита страна 240% от БВП. Дългът в собствена валута и покупките на ДЦК от страна на японската централна банка превръщат този дълг от заплаха в нещо нормално.

Търговията на българския капиталов пазар се активизира в края на годината, като през последната седмица сме свидетели на поскъпване, съпроводено с нарастващи котировки. От началото на годината SOFIX нараства с над 40%, което му отрежда едно от водещите места в света по този показател. Седмичен ръст се наблюдава при повечето позиции, но търговията с книжата на "Петрол" АД може да бъде определена като сделка на седмицата. В понеделник на БФБ се изтъргуваха 52 млн. акции на петрол, представляващи 47.7% от капитала на компанията, като оборотът по позицията възлезе на близо 105 млн. лева само в понеделник. Неизвестните около продавача и купувача остават с оглед на факта, че компанията е раздирана от скандалите между двамата основни акционери в лицето на Денис Ершов и Митко Събев. След като в понеделник големият пакет от акциите на "Петрол" бяха прехвърлени на 2 лева за брой, то в петък книжата на компанията поскъпнаха до над 2.50 лева за брой.

На валутните пазари картината е пъстра. Еврото поскъпна спрямо долара и британската лира, докато паундът се търгуваше без изменение спрямо щатската валута. За сметка на тях спадът при австралийския долар продължи и през изминалата седмица. Златото и среброто също останаха под натиск и се търгуват близо до най-ниските си стойности за последните три години. За разлика от тях щатският суров лек петрол поскъпва с над 5% за седмицата, като в петък се търгуваше средно за 97.5. щ.д. за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай