Павлова: ЕС дава все по-малко пари за пътища

Павлова: ЕС дава все по-малко пари за пътища  | StandartNews.com

На дискусията на вестник "Стандарт": България търси гъвкави инструменти за финансиране на инфраструктурата

Европа дава все по-малко пари за пътища и това е голямо предизвикателство пред българското правителство. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусия „Да! На българската икономика!", организирана от в.Стандарт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

През миналия програмен период страната ни е получила 2 млрд. лв. за пътни проекти и 3 млрд. лв. за благоустрояване. За периода 2014-2020 г. обаче рязко е орязано финансирането в базисни инвестиции и за магистрали са предвидени само 1 млрд. лв., които ще стигнат единствено да довършим магистрала Струма, каза Павлова. За ремонт на общинските пътища изобщо не е предвидено безвъзмездно финансиране.

Затова България трябва да търси гъвкави инструменти за финансиране на пътната инфраструктура, посочи Павлова. Едно от решенията е въвеждането на тол такси за движение по магистралите, което да позволи тяхното поддържане, а в бъдеще и изграждането на нови.

Планът Юнкер е важен инструмент за финансиране, но засега той не приема нашите пътни проекти, съобщи Павлова. България е кандидатствала с няколко проекта, сред които пътя София-Калотина и София-Велико Търново. Отхвърлено е и предложението по Плана Юнкер да получим финансиране за програмата за саниране на жилища в страната. България е поискала 1 млрд. лв.

Причината за отказа е, че тази проект не генерира приходи, затова ще трябва да променим проекта, надяваме се съвместно с бизнеса да намерим някаква форма на публично-частно партньорство, посочи Павлова. Световната банка и Европейската инвестиционна банка обаче вече са изявили желание на подкрепят със заем програмата за саниране и с гаранциите от Българската банка за развитие ще бъдат покрити, необходимите 1 млрд. лв. , посочи още Павлова.

Всичко за дискусията на вестник "Стандарт" „Да! На българската икономика!" в хотел "Маринела" днес следете на www.standartnews.com и в социалните мрежи с хаштаговете:

#ДаНабългарскатаикономика

#ПланЮнкер

#КристалинаГеоргиева

#Стандарт

#ХотелМаринела

#КРИБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай