Паундът с рекорден удар към долара

Поскъпна с 32-месечен връх

Паундът с рекорден удар към долара | StandartNews.com

Британската лира поскъпна към 32-месечен връх спрямо долара и спрямо еврото до най-високо ниво от май 2020 г. с оглед на общата слабост на зелените пари и по-високата от очакваното инфлация в Обединеното кралство през последния месец на миналата година.

Снощното изслушване на Джанет Йелън от Финансовата комисия на Сената по повод нейната номинация за министър на финансите допринесе за нови продажби на долари на валутните пазари и за повишаване на апетита към риск на пазарите на акции, което допълнително отслаби статута на долара като "инвестиция убежище" в настоящия момент.

В резултат на всички това британската лира поскъпна по-рано през деня с над 0,5% към 1,3718 долара, достигайки по този начин най-високо ниво от началото на май 2018 г., след което последва известна стабилизация около 1,3675 нивото.

По същото време еврото поевтинява с 0,4% към 0,8840 паунда, което е най-ниското ниво на единната валута от средата на месец май 2020 г.

Щатският долар пък губи позиции не само спрямо паунда, но спрямо останалите основни валути за трета поредна сесия на търговия.

Подобреният риск апетит на капиталовите пазари се отразява позитивно на неговите "събратя" от Австралия и Нова Зеландия, които поскъпват в сряда с около 0,4-0,5% спрямо американския долар.

Еврото поскъпна по-рано през днешната търговия към 1,2155 щатски долара, след което обаче се оказа под известен натиск от продажби, понижавайки се с 0,2% към 1,2100 нивото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай