Сряда,

Памучните дрехи стават лукс, очакват скок в цените

От: Стандарт -
Памучните дрехи стават лукс, очакват скок в цените
A
A
A

Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок в цените на дрехите. Причината е рязкото поскъпване на суровините, които се използват в текстилната индустрия. От средата на миналата година с над 25% е увеличението на памука, където цените на международния пазар се диктуват от Китай като най-голям производител. Същевременно поскъпването на петрола се отразява на полиестера и на други деривати. От края на май - началото на юни няма доставчик, който да не ни е уведомил, че ще си увеличава цената, предупреди председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова. Тя призна също, че между 5 и 10 процента от фирмите в бранша у нас са прекратили дейността си, защото потреблението рязко се е свило.

Скокът на цените на памука, комбиниран с ръста на транспортните услуги заради пандемията и инфлацията, която оскъпи разходите на производителите, доведе до двойно поскъпване на облеклото от памук. Все по-рядко и на все по-високи цени занапред ще си купуваме памучни дрехи, прогнозира Банкова. От друга страна, заради "Зелената сделка" в производството все повече ще се използват рециклирани тъкани от естествени материали, които ще бъдат сертифицирани по специални стандарти.

Това обаче ще изисква значителни инвестиции от производителите - в иновации, технологии и обучение на кадри, което също ще се отрази на крайните цени на дрехите, пише Марица.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички